Blog
0   4

Fingerstrikkens muligheder

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Enten elsker eller hader man den - fingerstrikken. Jeg er vild med den og ser den som en mulig afstressende aktivitet for eleverne i alle fag.

 

Elsket og hadet

Jeg har altid elsket fingerstrik. Virkelig. Men efterhånden som jeg lærer flere kollegaer rundt om i landet at kende, finder jeg ud af, at der ikke er mange der deler min holdning til fingerstrikken. Mange synes det er ganske forfærdeligt. Og at det er direkte spild af garn.

Det er jeg ganske uenig i.

Artiklen fortsætter under banneret

Mine erfaringer

Jeg oplever gang på gang, at mange elever finder ro i at sidde og fingerstrikke. Også dem, der har virkelig meget krudt i røven og som i den ”normale” undervisning hurtigt kommer til at kede sig og dermed kan virke urolig.

Det blev jeg bekræftet i en fagdag i sidste uge, hvor jeg lærte eleverne i 3. klasse at lave gopler som disse. Til dem skulle eleverne lave tentakler af fingerstrik i forskellige nuancer og kvaliteter garn, som vi havde fået fra en bedsteforældre. Langt størstedelen af eleverne var virkelig opslugte af fingerstrikke delen. Selv de elever jeg forinden havde fået fortalt havde virkelig meget krudt i røven. Faktisk var de så opslugte, at de fagdagen efter spurgte de pågældende lærere, om de ikke bare måtte sidde og fingerstrikke

Fingerstrikkets muligheder

Den oplevelse får mig til at tænke på, om man vil kunne bruge fingerstrikken som en aktivitet til at skabe ro i den enkelte elev, som nogle elever kan benytte sig af, når der er brug for det? Mange lærere bruger dét at tegne eller at læse, men hvad hvis man forsøgte sig med at fingerstrikke i stedet for? Det kunne være virkelig interessant at se, hvad det gjorde for den enkelte elev, at benytte finmotorikken og sanserne på en anden måde for at finde ro. Til at sidde og "strikke" og bare lade det strikkede blive længere og længere. Og længere. 

Jeg tænker der sker det, som Anne Kirketerp har skrevet om i sin phd om Craftpsykologi - den nedbringer stress.

Brug af fingerstrik

Det fingerstrikkede kan bruges til mange ting. I håndværk og design gruppen på facebook har jeg set mange eksempler på, hvad man kan bruge de mange meter fingerstrik til. Følg linket, hvis du har en facebookprofil.

Andre aktiviteter

Fingerstrik er selvfølgelig ikke den eneste mindre aktiviteter med garn, man kan benytte i undervisningen. Det kan også være at slendre som her


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.304 andre er allerede tilmeldt