Hvorfor sidder elevernes undervisningsmiljørepræsentanter ikke sidder med i skolenes arbejdsmiljøudvalg, har De Radikales Lotte Rod spurgt.

Ministeren: Elevers muligheder for at påvirke undervisningsmiljøet er gode nok

Overfor Radikale Venstres undervisningsordfører Lotte Rod afviser undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil at give eleverne mere direkte indflydelse på beslutninger om skoler undervisningsmiljø.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Eleverne har allerede i dag mulighed for at påvirke deres undervisningsmiljøet i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne".

Sådan lyder undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils svar på et Radikale Venstres Lotte Rods spørgsmål om, hvorfor eleverne ikke er sikret plads i alle landets skolers og uddannelsesinstitutioners arbejdsmiljøgrupper. Lotte Rod mener at en sådan fast plads vil sikre fast dialog mellem elevernes undervisningsmiljørepræsentanterne, de ansatettes arbejdsmiljørepræsentanterne og ledelsen.

"Ikke mere pjat" - nu skal skoler tage elevers undervisningsmiljø seriøst

Men ministeren henviser til, at undervisningsmiljørepræsentanterne har krav på at deltage i møder med arbejdsmiljøarbejdsgruppen, når der behandles spørgsmål af betydning for undervisningsmiljøet, og at elevrepræsentanten har taleret på de møder. Baggrunden for, at undervisningsmiljørepræsentanten ikke er fast medlem, er blandt andet at arbejdsmiljøgrupperne har en dagsorden, der rækker ud over spørgsmålet om undervisningsmiljø, herunder spørgsmål om psykisk arbejdsmiljø og medarbejdertrivsel.

Minister: Ingen brug for krav om uddannelse til elevernes repræsentanter

Lotte Rod spurgte i samme ombæring ministeren, om hun mener, det vil være fornuftigt at forpligte skolerne til at vælge og uddanne undervisningsmiljørepræsentanter. I dag kan elevrådet udpege undervisningsmiljørepræsentanter, men hverken elevråd eller skolens ledelse eller bestyrelse er forpligtet til at gøre det, og der er heller ikke krav om at undervisningsmiljørepræsentanterne kan uddannes til tillidshvervet.

Danmarks første undervisningsmiljø-repræsentanter

Ministerens svar er, at der allerede er muligheder for, at undervisningsmiljørepræsentanter kan komme på kursus hos Dansk Center for Undervisningsmiljø, som sidste år gennemførte undervisningsmiljøkurser for 106 elever fra grundskolen. Centeret stiller desuden håndbøger, dialogmateriale med mere til rådighed for kommunerne, skolerne, lærerne og eleverne.

"Dette udelukker naturligvis ikke, at det kan være relevant, at nogle undervisningsmiljørepræsentanter får mere information, eller at flere uddannes til deres rolle", skriverministeren dog også i sit svar til Lotte Rod.

90 pct. af skolerne vælger ikke en undervisningsmiljørepræsentant blandt eleverne

 

Powered by Labrador CMS