Sæt fokus på korruption i undervisningen og vind 5.000 kroner til klassekassen

Transparency International Danmark indstifter Ungdommens Åbenhedspris. Med prisen følger pengepræmie til bedste projekt i undervisningen eller i en organisation, der sætter fokus på korruption og magtmisbrug i Danmark.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med uddelingen af den årlige Danmarks Åbenhedspris i næste måned har Transparency International Danmark indstiftet Ungdommens Åbenhedspris, der uddeles for første gang i 2022.

Prisen kan vindes af en eller flere personer i folkeskolen, på en ungdomsuddannelse eller i en organsiation.

Det eneste krav er, at man laver et projekt eller produkt med et synligt resultat, "der gør magtmisbruget og korruptionen synligt og øger danskernes opmærksomhed", skriver foreningen på sin hjemmeside.

Opfinder fag, der skal lære eleverne om demokrati fra 0. klasse

(Opdateret 16/9 kl 13:30):

"Næstefter klimaet, er korruption den største globale udfordring. Det påvirker især den unge generation, at korruption forringer fattigdomsbekæmpelse, uddannelse, børns rettigheder og meget mere", siger Jesper Olsen, bestyrelsesformand for Transparency International Danmark, som tilføjer:

"Når jeg ser tal på, hvor mange unge der forudser, at deres liv og muligheder bliver påvirket negativt af korruption, er det skræmmende læsning. Det skal vi gøre noget ved. Men vi kan ikke råbe politikerne i Danmark op uden de unge".

Jesper Olsen understreger, at korruption i Danmark ikke har form af brune konvolutter med kontanter, der skifter hænder i lyssky baggårde - og ej heller af røde æbler til læreren i bytte for bedre karakterer.

"Men det betyder ikke, at vi ikke også ahr korruption i Danmark. Det kommer bare til udtryk på nogle andre måder. Og vi skal sige fra, hver gang vi ser det. Men det kræver jo, at vi ved, hvad det er, og at der er åbenhed om det", siger han.

Vil man som lærer i gang med at arbejde med åbenhed og korruption i sin undervisning, har Transparency International Danmark i samarbejde med blandt andet Undervisningsministeriet udarbejdet et undervisningsforløb med navnet Verdens mindst korrupte land.

Foreningen understreger desuden, at den gerne bidrager med både baggrundsmateriale og et 'kick off'-ararngement i klassen.

Rutineret samfundsfagslærer: Sprængfarlige debatter skærper min faglighed

Ellers er rammerne vidt åbne, så længe resultatet er et synligt produkt. Transparency Internatinal Danmark giver selv disse eksempler til inspiration:

  • En YouTube-video om et selvvalgt emne om korruption i Danmark, som får mindst 500 visninger.
  • En vandreudstilling der vises på mindst 3 institutioner i kommunen - der er kommunalvalg i år!
  • Et samarbejde med en lokalpolitiker / politisk ordfører i Folketinget, hvor I udarbejder en række spørgsmål om en sag, og politikeren får stillet i et politisk relevant udvalg.
  • Via HR-afdelingen i en lokal virksomhed, at få bragt et indlæg om korruption på deres intranet.
  • Et læserbrev/kommentar/artikel i lokalavisen om en lokal korruptionssag eller på anden måde om egne erfaringer med magtmisbrug #MeToo, festivaler, ungdomspartier.

Projekter skal indsendes senest den 22. februar 2022. Vinderen annonceres i april.