Barselsorlov
0   7

Aftale vil give mor og far lige meget barsel

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om, at mødre og fædre skal tildeles lige meget barsel, og mændene skal have øremærket 11 ugers barsel.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) blev i går enige om en model, der stiller mor og far lige, når de får et barn.

Den nye model for barsel lægger op til en total ligedeling af orloven efter fødsel, hvor far og mor hver kan afholde i alt 24 ugers orlov med ydelser, hvis forældrene ikke foretager sig noget.

Artiklen fortsætter under banneret

I modellen vil mor have mulighed for at overføre i alt 13 uger til far, og far vil ligeledes have mulighed for at overføre 13 uger til mor.

Vælger far at overføre sine 13 overførbare uger til mor, kan hun afholde 41 ugers orlov inklusiv de 4 ugers graviditetsorlov. Far kan holde 11 uger efter fødslen.

Vælger mor at overføre alle sine 13 overførbare uger til far, kan han holde 37 ugers orlov efter fødslen.

Begge forældre får dog øremærket 11 uger, som enten skal afholdes eller bortfalder, da de ikke kan overføres.

FH: Aftale sender klart signal

Næstformand i FH Majbrit Berlau siger, at aftalen fremmer ligestillingen mellem mor og far.

"Ved at give begge forældre præcis samme rettigheder, sender vi et klart signal om, at begge forældre er vigtige. Det handler selvfølgelig også om at fremme ligestilling. Det skal ikke være en kamp, men en ret for far at holde orlov med sit barn. Samtidig styrker det kvinderne på arbejdsmarkedet, når forældrene deler orloven.  Den måde barsels- og forældreorloven er indrettet på i dag betyder, at mor i gennemsnit tager 90 procent af orloven, og det koster kvinderne dyrt", siger Majbrit Berlau i en pressemeddelelse.

Viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen glæder sig ligeledes over aftalen.

"Vi fremmer ligestillingen ved at sikre, at begge forældre får tid med deres nyfødte. Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil have fædre til at tage flere af ugerne med deres børn, og det bliver der god mulighed for med denne model", siger hun.

FH og DA's anbefalinger bliver nu videresendt til regeringen og Folketinget, som ventes at tage stilling til modellen snarest.

Ordningen er en implementering af EU's orlovsdirektiv, som også indeholder andre orlovselementer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ