Sverige og Norge, hvor man har meget færre konflikter i det offentlige, fordi man har en objektiv instans - en form for forligsinstitution, der medvirker til forhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked, påpeger Jacob Mark, SF.

SF-udspil: Offentlige arbejdsgivere skal ikke kunne tjene på lockout eller strejke

Det skal være slut med, at en konflikt er en økonomisk fordel for en offentlig arbejdsgiver - hvad enten medarbejderne strejker eller bliver lockoutet. Det mener SF, der vil gentænke 'den danske model' på det offentlige arbejdsmarked.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det har jo stået klart siden lærerkonflikten, at den danske model ikke fungerer, som den skal på det offentlige arbejdsmarked. Dengang stod der 'aftalt spil' på mange af de skilte, lærerne bar rundt på, og det kan jeg godt forstå. For selvom de forhandlede med kommunerne, vidste man jo godt, at det var Finansministeriet, der sad på pengekassen", siger gruppeformand for SF Jacob Mark til folkeskolen.dk.

"Og samtidig er der et ulige magtforhold på det offentlige arbejdsmarked, som ikke er i det private - for uanset om der er tale om strejke eller lockout, sparer arbejdsgiveren penge på konflikten. Og på den måde kan arbejdstagerne jo aldrig vinde".

Partiet stiller forslag om, at man ændrer den danske model på det offentlige område. Dels vil partiet have indført et krav om, at de penge, man sparer ved, at medarbejderne ikke får løn i konfliktperioden, skal forblive på det pågældende velfærdsområde.

Dels foreslår partiet, at man nedsætter en arbejdsgruppe med bl.a. arbejdsmarkedets parter og eksperter på området, som kan komme med anbefalinger til, hvordan man kan tilpasse den danske model til det offentlige arbejdsmarked. 

Den danske model er ude af balance 

"Man kan kigge på Sverige og Norge, hvor man har meget færre konflikter i det offentlige. Dér har de en form for objektiv institution, en slags forligsinstitution, som træder ind allerede før man når konfliktniveauet og sikrer nogle uafhængige analyser af både lønniveau og arbejdsforhold", siger Jacob Mark.

"På den måde bliver det mere objektivt, og arbejdsgiverne kan ikke bare sidde med armene over kors, som de gjorde på lærerområdet i 2013".

Gruppeformanden mener, at det også i forbindelse med den nylige sygeplejerskestrejke tidligt stod klart, at det ville ende med en konflikt.

"Kommunerne og regionerne havde gjort det klart, at de ikke havde pengene til at ændre hele lønsystemet, og beskæftigelsesministeren havde gjort det klart, at regeringen ikke ville blande sig", forklarer Jacob Mark.

Lærer og sygeplejerske stiller borgerforslag: Den danske model skal opdateres 

Powered by Labrador CMS