Overenskomst
4   26

SF-udspil: Offentlige arbejdsgivere skal ikke kunne tjene på lockout eller strejke

Det skal være slut med, at en konflikt er en økonomisk fordel for en offentlig arbejdsgiver - hvad enten medarbejderne strejker eller bliver lockoutet. Det mener SF, der vil gentænke 'den danske model' på det offentlige arbejdsmarked.

"Det har jo stået klart siden lærerkonflikten, at den danske model ikke fungerer, som den skal på det offentlige arbejdsmarked. Dengang stod der 'aftalt spil' på mange af de skilte, lærerne bar rundt på, og det kan jeg godt forstå. For selvom de forhandlede med kommunerne, vidste man jo godt, at det var Finansministeriet, der sad på pengekassen", siger gruppeformand for SF Jacob Mark til folkeskolen.dk.

"Og samtidig er der et ulige magtforhold på det offentlige arbejdsmarked, som ikke er i det private - for uanset om der er tale om strejke eller lockout, sparer arbejdsgiveren penge på konflikten. Og på den måde kan arbejdstagerne jo aldrig vinde".

Artiklen fortsætter under banneret

Partiet stiller forslag om, at man ændrer den danske model på det offentlige område. Dels vil partiet have indført et krav om, at de penge, man sparer ved, at medarbejderne ikke får løn i konfliktperioden, skal forblive på det pågældende velfærdsområde.

Dels foreslår partiet, at man nedsætter en arbejdsgruppe med bl.a. arbejdsmarkedets parter og eksperter på området, som kan komme med anbefalinger til, hvordan man kan tilpasse den danske model til det offentlige arbejdsmarked. 

"Man kan kigge på Sverige og Norge, hvor man har meget færre konflikter i det offentlige. Dér har de en form for objektiv institution, en slags forligsinstitution, som træder ind allerede før man når konfliktniveauet og sikrer nogle uafhængige analyser af både lønniveau og arbejdsforhold", siger Jacob Mark.

"På den måde bliver det mere objektivt, og arbejdsgiverne kan ikke bare sidde med armene over kors, som de gjorde på lærerområdet i 2013".

Gruppeformanden mener, at det også i forbindelse med den nylige sygeplejerskestrejke tidligt stod klart, at det ville ende med en konflikt.

"Kommunerne og regionerne havde gjort det klart, at de ikke havde pengene til at ændre hele lønsystemet, og beskæftigelsesministeren havde gjort det klart, at regeringen ikke ville blande sig", forklarer Jacob Mark.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ