Debat Kommunalvalg 2021
1   1

Kommunalvalg og fokus på skolen

Om to måneder skal vi vælge vores kommunalpolitikere for de næste fire år, og valgkampen er allerede godt i gang flere steder. Folkeskolen er et af de store temaer - og heldigvis for det. Et politisk fokus på folkeskolen giver os nemlig mulighed for at påvirke dagsordenen op mod kommunalvalget og for at præge de meldinger, som vil komme fra kommunalpolitikerne på tværs af partier. Samtidig får vi et stærkt afsæt for det samarbejde, der efter et valg skal være i de enkelte kommuner, når de politiske ambitioner skal omsættes til konkrete handlinger. Her skal vi insistere på, at der etableres eller udbygges stærke lokale samarbejder, hvor vi kan være med til at sætte et fagligt aftryk på skolens udvikling til gavn for elevernes undervisning.

Her ved skoleårets start har de politiske partier traditionen tro stået i kø for at mene noget om folkeskolen. Langt det meste indhold i partiernes udspil peger i Danmarks Lærerforenings optik i den rigtige retning. Meldingerne fra både Christiansborg og en lang række kommunalpolitikere peger i samme retning og handler om, at skoler, lærere og ledere skal have større frihed til at drive og udvikle skolen på den måde, man lokalt finder det hensigtsmæssigt. Det er rigtig positive meldinger.

Artiklen fortsætter under banneret

De forventede nye frihedsgrader giver nye muligheder for at styrke det lokale samarbejde om skolen i de enkelte kommuner. Det kommer til at kræve, at man lokalt finder den rette balance mellem, hvad kommunalpolitikerne skal lægge linjen for, og hvad der skal aftales på den enkelte skole i dialog mellem ledere og lærere.

Lokalt råderum giver også mere lokalt ansvar. Det skal vi tage på os som profession, så vi gennem deltagelse i valgmøder og i samarbejdet på skoler og i lærerkredsene får debatteret og taget stilling til, hvordan vi ser, at skolen skal udvikles.

De nye byråd får en vigtig opgave med at håndtere skolernes øgede frihedsgrader. Det er derfor et vigtigt spørgsmål både her i valgkampen og naturligvis også efter valget.

Hermed en opfordring til at bruge kommunalvalget som anledning til at få debatteret, hvad de nye politiske signaler om øget lokal frihed skal betyde i vores kommuner og på vores skoler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ