Blog
0   12

Dialekter på Fyn og Lolland-Falster

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dialekter uden stød og bløde d'er

Et karakteristisk træk for dialekten syd for Præstø er, som vi har set, det manglende stød. Et andet karakteristisk træk er, at det såkaldt bløde d ikke eksisterer. Det bløde d findes på rigsdansk efter vokaler i ord som rød og ud. Syd for Præstø siger man  og u.

Det bløde d bruges på rigsdansk også i endelsen –et som f.eks. huset og lavet. Her kan man syd for Præstø høre en svag j-lyd som i husej og lavej. Men som regel er lyden simpelthen faldet bort.

De to træk, altså det manglende stød og det manglende bløde d, er ikke bare karakteristiske for den sydligste del af Sjælland og Falster, men også for Lolland, Langeland, Ærø og Fyn.

Forklaringen på, at dialekterne ligner hinanden så meget i disse områder, men adskiller sig så markant fra dialekterne i resten af Sjælland og i Jylland findes vi i middelalderen. Dengang gik kirkens inddeling i stifter på tværs af landet, og både Lolland og Falster var, som det bl.a. fremgår af et brev fra den tysk-romerske kejser Otto den 3. fra 988, en del af Odense Stift, og det blev de to øer ved med at være helt frem til 1819, hvor Lolland og Falster blev udskilt, og der blev oprettet et bispesæde i Maribo.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis man taler den dialekt, der er knyttet til det gamle Odense Stift siger man ikke rødgrød med fløde med tre bløde d’er og stød på de to første, men røgrø me fløø uden stød og bløde d’er.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.592 andre er allerede tilmeldt