Blog
1   17

Hvor mange lejrskoler skal jeres elever på?

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Handler det mest om prioritering og økonomi, når den enkelte skole beslutter, hvor mange lejrskoler eleverne må komme på? Desværre er der flere steder langt færre ture ud af huset med overnatning end før i tiden.

Foto: Flickr.com/Janus Sandsgaard 

 

Ofte er det skolebestyrelsen, som er med til at bestemme antal og omfang af lejrskoler, og heldigvis ved forældrene (som sidder i skolebestyrelsen) godt, hvor stor betydning det har for den enkelte klasse, at komme afsted. Alligevel er det meget forskelligt, hvor mange ture de enkelte skoler vælger at prioritere. 

Flere ture eller ej så kan hver enkel tur væk fra klasselokalet være afgørende for arbejdet med trivsel i den enkelte klasse. Her er det dannelsesmæssige perspektiv i højsædet, og den almindelige klasseundervisning for en stund lagt lidt på hylden. 

Artiklen fortsætter under banneret

På vores skole er eleverne afsted på lejrskole i både 4. samt 8. klasse. Før i tiden var udskolingen i udlandet og ofte en uge ad gangen, men det er ikke længere at finde i kalenderen for skolen. 

Hvorvidt det på de forskellige skoler er en beslutning eller en prioritering af budgetmæssig karakter, skal jeg lade være usagt. 

Virkeligheden er bare således, at man i Aarhus kommune – alt afhængig af hvilken skole man går på - kan komme på en eller to lejrskoler i sin skoletid. 

Flere steder lægger man den i udskolingen, hvilket betyder, at man skal vente længe med sin første lejrtur.  

 

De magiske to døgn 

Det finder jeg ærgerligt, da disse ture gør noget særligt for elevgrupperne. Der sker som regel noget magisk, når eleverne kommer ud over det første døgn, og med overnatning nummer to ligger der sig ofte en ro over gruppen.  

Flere steder prioriterer forældre selv ture med overnatning, men en nat i Kattegatcenter med hajer eller en shelter-tur med hjemkomst dagen efter kan ikke måle sig med lejrskolen. 

Det første døgn er som regel præget af adrenalin, mens døgn nummer to giver ro til relationer og fordybelse i hinanden. 

I disse tider med Coronaen som fast følgesvend er det i min optik vigtigt, at vi opprioriterer på de sociale parametre. Lejrskolen er af stor vigtighed, og elever skal efter min mening kunne se frem til en tur både i de små og store klasser. 

Hvis prioriteringen fra de enkelte skoler handler om økonomi, så er mit håb, at man vil kigge på tallene igen og give eleverne oplevelser. Er det en beslutning - så indkald til møde med et punkt på dagsordenen: Eleverne skal på lejrskoler på vores sted! 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt