Matematik mellemtrin
0   3

Få forskerdata til matematik- og naturfagsundervisningen på nyt site

På forskerdata.dk finder du gratis fire undervisningsforløb med data til beregninger om landsvalers vægt, svirrefluers forekomst, brændenælders vækstforhold og vejbreds kemiske forsvar. Med data i regneark og mulighed for grafisk fremstilling.

"Normalt når vi arbejder med statistik i folkeskolen, bliver det noget med elevers skostørrelser eller højde, og det betyder, at vi har et meget lille materiale at arbejde med, men med forskerdata er det muligt at arbejde med de data, som forskere har skaffet gennem en årrække. Det er simpelt hen ægte data at arbejde med i matematikundervisningen", siger lærer og matematikvejleder Marie Louise Brücker fra Vadgård Skole i Gladsaxe.

Det er Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet, der står bag forskerdata.dk. Sitet indeholder gratis forløb og opgaver til mellemtrin og udskoling.

Det er muligt blandt andet at undersøge landsvalernes vægt over en årrække, se på om klimaforandringer har betydning for deres trækmønstre og hvor mange æg de lægger.

"Eleverne får adgang til et stort datamateriale, og de er nødt til at behandle data i excel for at finde ud af, hvor de mindste fugle bor og hvor deres unger senere er fundet. Og det fede ved det er, at læreren ikke har svaret", siger Marie Louise Brücker, der har arbejdet med materialerne om landsvalen og om vejbred.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg har samarbejdet med en naturfagslærer, der vidste noget om vejbred, og jeg stod så for det matematikfaglige. Der er lærermateriale, intro om det udstyr man skal bruge, hvad man som lærer skal forberede sig på og så er der spørgsmål til eleverne både på mellemtrinnet og i udskolingen".

Statistik og biodiversitet

Marie Rathcke Lillemark er cand. scient og projektleder på forskerdata.dk.

"Forskerne står som garanter for fagligheden, og de har været med til at udarbejde spørgsmål. Vi har sørget for, at opgaverne lever op til læreplaner, og der vil være arbejde både indenfor matematikken med statistik og indenfor naturfagene. Man kan tale om biodiversitet, klima og sammenhænge i naturen", siger Marie Rathcke Lillemark.

Forskerdata.dk er åben og kan bruges af lærerne, men der vil løbende ske små justeringer af sitet.

Materialet indeholder også små film fx om landsvalerne.

Marie Louise Brücker fortæller, at hun arbejdede med en klasse på teams om landsvalen, men at eleverne var ude på feltarbejde, da de arbejdede med vejbred.

"Eleverne kommer stadig og taler om projekterne. De kan huske det, fordi der skete noget andet end normalt. Jeg har selv mange spørgsmål, for jeg er ikke naturfagslærer, men det var spændende at arbejde med data. Eleverne fik også produceret nogle flotte plakater med deres arbejder".

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.252 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.649 andre er allerede tilmeldt