Dansk
3   3

Skal I også fejre International læsedag på onsdag?

Onsdag den 8. september er det FN's internationale læsedag, og skoler over hele landet benytter lejligheden til læse amok. På Grydemoseskolen skal de store læse for de små - gerne liggende under et bord eller i græsset. Fortæl gerne, hvad I gør hos jer.

På onsdag kl 9.50 lyder et særligt signal på alle Helsingør Kommunes skoler. Og den næste time sidder alle elever og læser eller får læst højt. (ugedagen rettet 12.30)

"Det giver en helt særlig stemning. Det er nærmest magisk. Og både elever og lærere elsker det hver eneste år", fortæller Kathrine Hauge.

Hun er daglig pædagogisk leder på Grydemoseskolen i Espergærde. Her har man fejret læsedagen i over 10 år. Skolen består af en normalafdeling og en afdeling for fysisk og psykisk handicappede børn.

Hvert år læser de store elever på skolen enten for specialskolens børn eller for de små elever i normalskolen. 

Artiklen fortsætter under banneret

"Teksterne er øvet på forhånd både her og hjemme, så de store elever føler sig trygge og sikre, når de skal læse højt. De må læse, hvor de har lyst. I græsset, under et bord, liggende i en sofa. Vi gør meget du af, at det skal være hyggeligt og rart. Og det er helt unik at se, hvordan de store og de små finder hinanden. Det giver en masse venskaber og relationsarbejde, som børnene langt hen ad vejen selv styrer". 

Kathrine Hauge fortæller, at Grydemoseskolen har stor fokus på læsningen, ikke mindst takket være virkelig digtige læsevejledere og en meget engageret plc-medarbejder. 

"Hun gør et kæmpe stykke arbejde og har forberedt en mappe med en masse sjove læseopgaver til eleverne. Også opgaver som ikke direkte er læsning, fx at lave et flot bogmærke eller andet, som ikke kræver, at man er meget dygtig til at læse. Det skal være sjovt og føles rart for alle".

Kathrine Hauge understreger, at det er en fælles indsats. For det kræver noget af alle lærere. 

"Det er jo den lærer, der har klassen på det givne tidpunkt, der læser med dem. De skal jo afgive fx ders sparsomme matematiktimer. Jeg er virkelig imponeret over den arbejdsindsats, lærerne lægger for dagen. Det er, fordi vi tror på, at det her giver en masse fagligt og socialt for alle. Og lærerne får lov at se deres elever på en ny måde. Det giver også noget særligt". 

Inspiration til læsningen

Har man ikke allerede planlagt læsning til på onsdag, kan man finde inspiration på hjemmesiden 'Den kæmpestore læsedag', hvor Gyldendal og Høst & Søn har samlet en masse inspiration til sjove læseaktiviterer. 

Nationalt Videnscenter for Læsning har også udgivet et magasin med podcast til dagen, som handler om Sprogfitness med masser af inspiration til sjove læseaktiviteter. 

Skal I lave noget sjovt, spændende eller anderledes, så fortæl gerne om det herunder.

Folkeskolen.dk kommer ud og besøger en af skolerne på onsdag. Så kontakt os gerne enten her eller direkte på sga@folkeskolen.dk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.595 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt