Blog
0   25

Læselyst kan ikke vente. 1

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Læselysten er ved at blive institutionaliseret. Men mens de store initiativers projektmagere laver betænkninger, skal vi ikke betænke os på at gribe de lavthængende bøger.

For et par uger siden fik jeg fingre i en letlæst romantrilogi af Bo Skjoldborg. Farlig-serien kalder han den.

Fordi jeg selv er konsulent på nogle af Dansklærerforeningens trebinds børneromaner, interesserer fænomenet mig selvfølgelig. De skal være letlæste, have en fart over feltet-handling og rumme noget, der på en gang er fantastisk og vedkommende.

Hvis de lever op til disse kriterier, har de den force, at den ene bog trækker den næste med sig; det vi kunne kalde serie-effekten.

Det drejer sig altså om at få øje på, at disse bøger - og lignende - findes. Og her er det værd at notere sig det enorme arbejde, som den kreds, Bo Skjoldborg er med i, gratis børnebøger i ferien, udfører.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvert år laver de den kampagne, som betyder, at skolens elever i den lange ferie, hvor læsemusklen nemt kan blive slap, tilbyder gratis adgang til en række bøger, som netop er fantastiske, magiske, drengerøvsagtige o.m.a.

Mange af dem er det, vi typisk kunne kalde frilæsningsbøger; altså bøger, der skal sluges snarere end analyseres. Men af nogle af dem vil der udspringe spørgsmål, som naturligt finder vej ind i undervisningsrelevante temaer.

I den foreliggede farlig-serien kommer der knald på handlingen, da en ny drenge kommer i klassen. Han er grænseoverskridende grov, når han udnytter sine enorme it-kompetencer og sit avancerede udstyr til at nedbryde de klassekammarater, som han føler sig udfordret af; måske fordi de er ordentlige. Vi suser igennem den ene raffinerede overgrebs- og mobbescene efter den anden. Dels går det ud på at nedbryde en af klassens drenge, del på at ramme den pige, som han er skjult forelsket i.

Her er elementær spænding, men også spørgsmål om grænseoverskridende brug af it-teknologi og sociale medier.

Nu har jeg haft et par fra målgruppen til at læse det første bind. Og de er helt oppe at køre for at få de næste og noget, der er som den.

Derfor har jeg bedt dem gå på biblioteket for at få de to næste bind, og så har jeg stukket dem nogle navne ud fra gratis børnebøger-kredsen og fra Dansklærerforeningens Børneromaner: Henholdsvis gratis børnebøgers Ellen Holmboe, Emil Blichfeldt, Bo Skjoldborg, Morten Dürr, Henrik Einspor, Jan Kjær, Benni Bødker og Dansklærerforeningens Mette Klint, Anne Marie Donslund, Søren Hemmingsen, Henriette Langkjær/Ole Herbst.

Disse forfattere leverer læsestof, som er rimelig let tilgængeligt - både læseteknisk og indholdsmæssigt - til at mellemtrinsbørnene her får forenet oplevelse og læsetræning. Og det er vel ret beset lystens mødre. 

Men eleverne skal lige få øjnene op for, at de findes. her kan eReolen, hvor i hvert fald mange af gratis børnebøgers titler findes, nok bidrage. Men det er ikke nok, at de får ørerne op for de gode historier, for det alene giver aldrig stærke læsemuskler; kun slatne. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.590 andre er allerede tilmeldt