Fraværsstraffen gav træk i 222 familiers børnecheck seneste kvartal

Antallet er det hidtil højeste, siden fraværsstraffen trådte i kraft i 2019. Afregningen blev indført som del af den såkaldte ghettopakke til forældre til børn, som har over 15 procent ulovligt fravær på et kvartal.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

222 familier har i det seneste kvartal fået skåret i deres børnecheck, fordi de har et barn med over 15 procent ulovligt fravær det seneste kvartal.

Det viser tal fra Kommunernes Landsforening og Udbetaling Danmark, som Skolemonitor har fået indsigt i.

Det er det hidtil højeste antal familier, der er blevet ramt af fraværsstraffen, siden straffen blev indført i 2019 som en del af VLAK-regeringens ghettopakke. 

Fraværsstraf får minimal effekt: Forventes kun at medføre 10 procent færre elever med for meget fravær 

Ved årets begyndelse fik 111 skåret i deres børneydelse, fordi barnets ulovlige fravær var over 15 procent. I foråret var tallet 157.

Formand for Skolelederforeningen siger til Skolemonitor, at straffen får samarbejdet mellem skole og hjem til at bryde sammen, fordi skolen får en afgørende rolle i familiernes økonomiske straf.

"Det er 222 eksempler på, at samarbejdet ikke fungerer. Vi ender desværre i en rolle, hvor vi skal køre kontrol, når samarbejdet ikke fungerer mere. Det er ikke os, der står for den endelige straf, men vi bliver sat i en anden position, end vi bryder os om", siger han.

Straffen fører til mindre fravær - nogen steder

Han fortæller dog også, at skolelederne i nogle tilfælde oplever, at straffen i nogle tilfælde faktisk virker efter hensigten, fordi frygten for økonomisk straf faktisk får børnene til at møde i skole.

"Det er en svær situation, for skolelederne siger, at det har en effekt. Men det er ikke omkostningsfrit. Der er noget opsamlingsarbejde på det. Det virker i nogle tilfælde", siger Claus Hjortdal.

Pernille Rosenkrantz-Theil afviser at fremrykke evaluering af fraværsstraf