Anmeldelse Dannelse
0   25

Ny bog blæser til kamp for unges demokratiske selvtillid

Mens danske unge har en masse viden om demokrati, kniber det med troen på, at de rent faktisk kan bruge deres stemme til at ændre noget i samfundet. Bogen Grib demokratiet vil ændre på det. Den vil styrke unges demokratiske selvtillid.

Grib demokratiet

Fakta


Titel
Grib demokratiet

Forfatter
Rie Ljungmann, Mette Post Riggelsen

Pris
Gratis

Sider
124


Bogen kan rekvireres ved at skrive til hej@folk.dk og downloades folk.dk/bog

Forlag
folk

Tillykke til os alle sammen! Danske unge er verdensmestre i viden om demokrati. Det ved vi fra undersøgelser. De kender til grundloven og dens rettigheder, ved hvem partierne er, og de har styr på valg og beslutningsprocesser. Som samfundsfagslærer – og lærer i almindelighed – kan jeg klappe mig selv på skulderen og sige: ”Godt gået, du gamle!” Det samme kan du, der læser med. Giv dig bare et ordentligt lærer-skulderklap.

Artiklen fortsætter under banneret

Men. Ja, du har nok fornemmet, at der kommer et men. Til trods for den store viden om demokrati, tøver de unge med at handle på de problemer, de oplever i deres skole- og fritidsliv. De tvivler på, om det kan nytte noget at handle på en sag, og om de rent faktisk kan ændre på noget i ude i den virkelige virkelighed. De mangler simpelthen demokratisk selvtillid.

Den manglende demokratiske selvtillid er udgangspunktet for bogen Grib demokratiet – om at styrke unges demokratiske selvtillid, handlekraft og mod. Analysen er klar: Det er ikke nok at have en masse viden om demokrati. Det at være en god demokrat kræver øvelse, nøjagtigt som det kræver øvelse at blive god til badminton eller guitar.

Derfor er Grib demokratiet en praktisk bog, hvor øvelserne er afprøvet i forløb med klasser fra skolens ældste klasser og klasser fra ungdomsuddannelser. Man kan bare slå op bagerst og finde relevante øvelser i demokratisk deltagelse, som tager udgangspunkt i fire demokratiske færdigheder: Vedholdenhed, mod, at være uenig med nogen og at lytte. Bum, så er man ellers i gang.

Man kan også vælge at læse de foregående kapitler, der tager læseren igennem hele baggrunden for arbejdet med demokratisk selvtillid. Det var her, jeg tænkte: ”Shit, Anders. Her gik du og troede, at det kører for dig, når dine elever har helt styr på det der demokrati.” Jeg er nemlig sikker på, at mine elever går ud af 9.klasse med alle kundskaberne om demokrati. Men har de egentlig mod på at handle på sager, der er vigtige for dem? Det er jeg helt ærligt i tvivl om.

Så du skal for Guds skyld lade være med at læse bogen, hvis du ikke har lyst til at få rusket op i forestillingen om din egen undervisning og væren som lærer. Men hvis du gerne vil udfordres på din praksis som demokratisk lærer, ja, så synes jeg, at du skal læse hele bogen.

Jeg tror, at mange af os lærere har et stærkt behov for at have kontrol. Vi vil jo gerne sikre os, at målene nu engang bliver opfyldt, og hvad med de der afgangsprøver, der lurer derude? Ja, dem skal vi også lige have helt tjek på. Det gør måske, at vi nogle gange glemmer at afgive indflydelse til vores elever. Dét har Grib demokratiet virkelig fået mig til at gruble over.

Derfor vil jeg lade mig inspirere af bogens allersidste øvelse. Mine elever skal have reel indflydelse på ting på deres præmisser, for så bliver de nok bedre til at søge indflydelse i deres liv fremover. Det betyder, at jeg skal holde mere bøtte og dermed afgive kontrol. Men det er måske meget sundt, både for mig og eleverne.

Jeg håber sådan, at vi igen om nogle år igen kan klappe os selv på skulderen og sige ”godt gået” til os selv. Til den tid håber jeg, at det både er fordi, vores elever ved en hel masse om demokrati, og fordi de også er blevet verdensmestre til at udøve demokrati. Grib demokratiet kan hjælpe os til at nå til det skulderklap.

 

Grib demokratiet – om at styrke unges demokratiske selvtillid, handlekraft og mod er skrevet af Rie Ljungmann og Mette Post Riggelsen fra foreningen FOLK, der er stiftet med det formål at styrke unges demokratiske selvtillid. Den kan hentes gratis på https://folk.dk/bog


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.541 andre er allerede tilmeldt