Blog
0   8

Menneskeskildring

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

– på TV og i skolens billedkunstlokale.

DR sender igen er række programmer, hvor kendte danskere sidder model i ”Danmarks bedste portrætmaler”. Det er fascinerende at følge processen i kunstnernes arbejde. Se yderligere beskrivelse og link nedenfor

For efterhånden mange år siden indtog jeg selv dels rollen som model og dels rollen som professionel tegner. Som afslutning på mine portrættegnekurser sad jeg selv model for mine kursister. Det var hårdt at sidde stille så længe, men hvor var det dog spændende at se mangfoldigheden af udtryk i kursisternes værker.  I mange år – og før jeg blev folkeskolelærer – arbejdede jeg som professionel bladtegner. Her handlede det om at fange ofte kendte politikeres karakterer, attitude og tilføre et satirisk element enten i tegningen eller i den tilhørende tekst.

Som billedkunstlærer i folkeskolen har jeg ingen erfaring med at arbejde med portræt – om det så er i tegning, maleri eller skulptur – måske andre har? Så skriv gerne en kommentar.

Som billedkunstlærer i indskolingen har jeg dog beskæftiget mig med ”menneskeskildring”. Eleverne har arbejdet med at kunne tegne henholdsvis drenge- og pigeansigter. For at kunne udtrykke mere af deres karakterer har vi også inddraget kroppen – og hvad personerne laver – i nogle af billederne.

Artiklen fortsætter under banneret

Helt uopfordret var der engang en elev som tegnede mig – vel at mærke så det lignede! Proportionerne er ikke helt korrekte (who cares?), men ellers er det spot-on! Resultatet kan ses i illustrationen øverst i dette blogindlæg. Hvor tungen i mundvigen kommer fra skal jeg ikke kunne sige – måske elevens egen koncentration skinner igennem her?

”Danmarks bedste portrætmaler”. Programbeskrivelse: ”Igennem seks programmer skal otte talentfulde kunstnere dyste om at blive Danmarks bedste portrætmaler. Tre erfarne dommere vælger hver uge hvem, der har malet 'Dagens bedste portræt', og hvem, der skal forlade konkurrencen - for kun tre går hele vejen til finalen.”

https://www.dr.dk/drtv/saeson/danmarks-bedste-portraetmaler_265888

Næste udsendelse sendes i aften, tirsdag d.24.08.2021, på DR 1 kl. 20.00.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.729 andre er allerede tilmeldt