Fysiker Troels C. Petersen har stået bag en række kurser for naturfagslærere

Årets underviser er fysiker og har stået for kurser for naturfagslærere

Fysiker på Niels Bohr Instituttet Troels C. Petersen modtager i dag prisen som årets underviser på Science 2021. Han er vild med at undervise, skriver limericks til sine studerende, og han var en af bagmændene bag populære kurser for naturfagslærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anvendt statistik er blevet et tilløbsstykke på Niels Bohr Instituttet, fortæller Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i en pressemeddelelse. Og det skyldes fysiker Troels C. Petersen, der underviser i faget.

Han vægter undervisning lige så højt som sin forskning. Han fik blik for undervisning, da han var et år på University of California, Berkeley, hvor han fandt ud af, at hans ellers gode uddannelse manglede noget vigtigt - anvendt statistik. Derfor oprettede han et kursus på Niels Bohr Instituttet, og det er blevet et tilløbsstykke for de studerende.

Naturvidenskabeligt boost til lærere

Troels C. Petersen er kendt af flere naturfagslærere, fordi han har undervist på en række kurser og temadage for folkeskolelærere. Det er BB2MM-kurserne - eller fra Big Bang til Moderne Menneske, der har fundet sted i Aarhus, København og så ude på flere af kursusdeltagernes skoler. Her har han med de andre undervisere inspireret naturfagslærerne til ny undervisning. Kurserne har været støttet af Astra og A.P.Møller Fonden.

Naturvidenskabelig opkvalificering af lærere - og skolebesøg

Troels C. Petersen skriver også limericks til sine studerende. De får en personlig limerick bag på et billede af en sommerfugl i glas og ramme, når de er færdige. Benjamin, der blev færdig i 2019 med et speciale om at bruge machine learning til at detektere fotoner i Atlas-detektoren fik følgende:

"Benjamin gave atmosphere from the start. With SHAP values he created his chart. And starting from protons, then isolating photons, your samples became as pure as your heart".

Naturfagslærere bytter ideer og erfaring

Med prisen følger 75.000 kroner - de 25.000 kroner er en personlig gave og de 50.000 kroner skal bruges til at videreudvikle hans undervisning.