"Det er vigtigt at den nye føler sig tryg og tør at stille spørgsmål", siger ledelsesrådgiver Susanne Teglkamp.

Sådan tager du imod en ny kollega – fem gode råd

Midt i skolestart og planlægning får du måske en ny lærerkollega, men simple råd kan gøre opstarten lettere for den nye. ”Det vigtigste er egentlig bare at være åben og ekstra opmærksom – også efter den første uge”, siger en ekspert.

Publiceret

Fem råd til dig, der erkollega:

  1. Få den nye til at føle sig godt tilpas
  2. Invitér den nye med til frokost
  3. Vær opmærksom på den nye ved møder eller ved kaffemaskinen
  4. Vær ikke kun opmærksom den første uge - det tager længere tidat falde til
  5. Fortæl lidt personligt om dig selv til den nye

Tre råd til dig, der er leder for dennye:

  1. Planlæg opstarten i god tid og få det kommunikeret ud til bådemellemledere og kollegaer
  2. Sæt tid af til organisering i den nyes team og til at hjælpe påvej
  3. Nærmeste leder skal lægge opfølgende møder i kalenderen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På mange skoler er der fuldt gang i planlægning af det kommende år og en skolestart, hvor alle elever er fysisk tilbage i klasserne efter coronanedlukningerne. Selv om der er tralvt, er det en god ide at være opmærksom på at tage godt imod en ny kollega. Det behøver ikke tage lang tid, vurderer Susanne Teglkamp, som er ledelsesrådgiver og har mange års erfaring med både kollegagrupper og ledere.

Skal føle sig godt tilpas

Ny skole, nye elever, nyt team og nye forældre. Alt er nyt de første dage og uger, når man skifter job. Det er overvældende, og der er mange nye informationer i den første tid. Som kollega er det vigtigste, at du får den nye til at føle sig tryg og velkommen.

"Man kommer rigtig langt med at være åben og opmærksom overfor den nye. Det gælder specielt hvis vedkommende får en mentor, men ellers er den nyes team også vigtig. Den nye skal føle, at han eller hun kan bede om hjælp. Også selvom spørgsmålene gentager sig", forklarer Susanne Teglkamp. Hun har selv en række lederuddannelser bag sig og rådgiver i dag andre via sit eget firma.

Lotte gav psykisk førstehjælp til kollega 

 Som lærer kan meget af ens arbejdsdag foregå væk fra de øvrige kollegaer. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som kollega til en ny er opmærksom på dem til for eksempel møder i teamet, hvis man møder hinanden på lærerværelset eller ved kaffemaskinen. Man kan altid spørge, hvordan det går, eller om der er nogle spørgsmål, siger Susanne Teglkamp og uddyber:

"Det er også en god idé at få den nye til at føle sig tilpas ved selv at fortælle lidt om sig selv. Det behøver ikke være privat, men give lidt af, hvad man selv synes er udfordrende. Det kan sagtens være personligt, hvor man lukker den nye ind uden at det bliver privat eller selvudleverende", siger hun.

 

 

 

Ledelsen skal planlægge opstarten

Når der bliver ansat en ny lærer, skal ledelsen allerede ved ansættelsen begynde at planlægge den nyes opstart. Det gør man blandt andet ved at få det kommunikeret til mellemlederne, som giver beskeden videre ned til den nyes nærmeste kollegaer. Det gælder om at være forberedt i alle led.

"Det må ikke være sådan, at der ikke er nogen til at tage imod den første dag. Den dag og opstart skal planlægges på forhånd, så begge parter ved hvad der skal ske og kan føle sig trygge", siger Susanne Teglkamp.

Lærere er vilde med miniputskole

Hun mener også at en del af planlægningen kunne være at sætte nogle opfølgende møder i kalenderen allerede inden den første dag. Det kunne være hver 14. dag eller oftere, hvor den nye får en snak med nærmeste leder.

"Jeg mener ikke at den årlige medarbejderudviklingssamtale på 1,5 time er den rigtige måde. Det skal ske oftere, og det behøver ikke være så lang tid. Der vil altid være noget at snakke om, og det er en god investering selv i en travl hverdag", siger Susanne Teglkamp.

 

Powered by Labrador CMS