Blog
0   9

Nye ord på Nyord

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Den danske sommer byder på mange festivaler. Den 10. juli var øen Nyyord øst for Møn, rammen for en festival om ord. Det var 4. gang øen afholdt festivalen ”Ord på Nyord”.

Faktisk har øen Nyords navn intet at gøre med ”nye ord”. Øen ligger øst for Møn og fra øens østligste punkt har man en formidabel udsigt over Østersøen og dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn.

Allerede i middelalderen blev der etableret en vagtpost her, som kunne holde udkig med eventuelle fjender, og den fik navnet ”ny vagt” eller på datidens dansk ”ny warth”. (denstoredanske.lex.dk/Nyord)

Op gennem tiden har vagtposten på Nyord fået en væsentlig betydning som tilholdssted for lodser, der kunne hjælpe kaptajner med at manøvrere deres skibe rundt i det meget lavvandede område. Det gamle lodshus er i dag Danmarks mindste museum.

Ord-festival

Artiklen fortsætter under banneret

Nyord har i dag 34 faste beboere, men øen vil gerne have gæster, og i år afholdt de den 4. festival, der spiller på den moderne misforståelse, at navnet Nyord har noget at gøre med “nye ord”.

Den Danske Sprogkreds var i år inviteret til at bidrage til underholdningen, som e foregik på en række forskellige steder på øen og opmuntre gæsterne til en vandretur med diverse små stande og oplæg med relation til “ord”. Der var en udstilling med truede ord sat på små papskilte som på Nivågård, og der var foredrag om emner som faste udtryk med rod i bondesamfundet, invasive ord, anglicismer, sportsudtryk og udtale af ord med forskellig accent.

Festivalen har selv været truet. I 2020 måtte indbyggerne aflyse deres ord-festival pga. faren for Coronasmitte. I år var den truet af voldsomme regnbyger. Den blev dog gennemført med et ganske pænt antal gæster, og beboerne på Nyord vil helt sikkert lægge sig i selen for at skabe en festival med titlen Nye ord på Nyord i juli 2022.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.706 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt