Blog
0   18

Dansk Sprognævns forskning i engelske ord er videnskabeligt problematisk

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når Dansk Sprognævn forklarer, at den engelske indflydelse på det danske sprog er på under 1% og indflydelsen er faldende, får man lyst til at kigge lidt nærmere på deres metoder og materialer.

Dansk Sprognævn fører lav profil i medierne i diskussionen om den engelske påvirkning af det danske sprog, men Margrethe Heinemann Andersen, der er seniorforsker på Dansk Sprognævn, gav dog den 10. juni her i avisen denne udmelding: »Det er ikke Sprognævnets rolle at anbefale danske ord frem for engelske, medmindre vi ligefrem bliver opfordret til det«.

Man sporer her en vis modvilje mod at træde i karakter og forsvare det danske sprog.

Denne modvilje udtrykkes klarere i seniorforskerens indlæg i det 400 sider lange værk: Yes, det er coolt. Moderne Importord i Dansk. Dansk Sprognævns konference: Importord i Dansk den 7. november 2018.

»Alt i alt har undersøgelsen vist, at antallet af (primært engelske) importord i danske aviser stadigvæk er meget lavt (nemlig 0,58 procent), og at antallet af importord i dag faktisk er faldet i forhold til år 2000. Dermed er der ikke umiddelbart bekymring for det danske sprogs tilstand.«

Artiklen fortsætter under banneret

Argumentationen for denne besynderlige konklusion er videnskabeligt problematisk af en række grunde:

Analysematerialet er slet ikke dækkende for en konklusion om det danske sprogs tilstand. Materialet består af redaktionelt stof i en række dagblade. Reklamer, annoncer, tv-programmer medtages ikke, og der er ikke medtaget andre genrer som for eksempel sangtekster, sms-sprog og talesprog. Det er simpelthen ikke videnskabeligt korrekt at konkludere noget generelt om det danske sprogs tilstand på baggrund af et så smalt materiale.

Termen importord svarer ikke til det udbredte udtryk fremmedord. Fremmedord er ord af fremmed oprindelse. Importord defineres som ord, der er kommet ind i det danske sprog efter Anden Verdenskrig. Ord, der er kommet ind i sproget før samt afledninger og sammensætninger med disse ord, medregnes ikke. Det betyder, at et ord som ’nice’, der kan dokumenteres anvendt allerede i 1918, ikke er et importord, og det er ’meganice’ og ’herrenice’ så heller ikke.

En automatisk optælling af ord er misvisende. Danske ord som ’på’, ’fra’, ’og’, ’men’, ’en’ og ’et’ optager en stor procentdel af ordstoffet. Kun ved at give alle ord samme vægt kan man komme frem til et så absurd lavt tal som 0,58 procent.

Det virker næsten, som om forskningen er tilrettelagt, så den kan skabe videnskabeligt belæg for en manglende sprogpolitik. Her går det nemlig rigtig godt. Se selv..

Indlægget har også været bragt i Information.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.583 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.813 andre er allerede tilmeldt