Blog
0   21

Du er fucking fantastisk

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

"Du er fucking fantastisk. Er du vimmer. Jeg elsker dig", lød afskedssalutten fra en elev til skolens 24-årige voluntør. Ordvalget blæste ham noget bagover. Men det har også været fantastisk at have ham – den femte i rækken af internationale voluntører på min skole.

Få en gave

Jeg kan stærkt anbefale at invitere en udenlandsk voluntør, hvis man kan finde et godt match. Hos os har det klart været de tyske, der har fungeret bedst. De er flydende på dansk i løbet af ret kort tid. Der er også altid en sikker grundbeskæftigelse: vær sammen med mig i tysk-undervisningen. ”Du kannst nichts falsch machen”. He he he... når han så alligevel misforstår brugen af et bandeord. "Du skal arbejde nu, Sarah, eller kræften skal spise mig!" De fattede hat, de kære små.

Og så er der alt det andet. Dominique gik bare i gang med de ting han havde lyst til, dvs ret meget sport, lidt filosofi, fransk og at hjælpe pedellen med at smadre nogle rum. Der var upåfaldende, men rigtig fin kontakt til eleverne. Og til de voksne – pludselig havde han været på stadion med Berith og på terassen hos John.

EVS  ICYE 

Artiklen fortsætter under banneret

Vi benytter os af EU's ordning: European Voluntary Service, og vi samarbejder med ICYE. De er meget hjælpsomme, men som værter skal man gøre sit forarbejde og være klar på hvad man ønsker, og hvad man kan tilbyde. Nogle unge frivillige kræver en del service i form af hjælp til at finde sig til rette eller til at etablere de helt passende opgaver. Vi har været heldige nogle gange. Vi har også oplevet at blive klogere.

En anden dejlig voluntør

Hwa nøtt er et te? 

”Hvad er det bedste du har udrettet her på skolen?” Dominique er et beskedent menneske så han kunne ikke rigtig svare. Men det kan jeg. Altså at have en makker med i undervisningen, som oven i købet har målsproget som modersmål er uvurderligt. Et konkret resultat, som han fik æren for, er at en elev besluttede sig for at opgradere tysk til A-niveau på gym.

Så er der alle de opdateringer man får fra et ungt menneske. Hvad er den nye generation optaget af? For eksempel ”gendern”, som er ganske hot i Tyskland. Og de store elever labbede det i sig. Så kan vi i Danmark sidde og mene ”Blöds*in”, men at have forudfattede meninger… gud, hvor kedeligt. Og det er jo tyskernes sprog, dvs deres diskussion. I forbindelse med dette tema fandt jeg ud af at der løber en lignende diskussion i Frankrig.

om kønskorrekt sprog

Det ukendte Tyskland

Min unge ven (han ville ikke reduceres til kollega) kommer fra Baden. Så i stedet for at støve materialet om Berlin af, lavede vi et tema om Karlsruhe. Eleverne undersøgte byplanlægning, fodboldsange, den lokale festival, og de modige tog fat på forfatningsdomstolen, som hører til i byen. Alt var nyt for eleverne. De havde ikke anet at Karlsruhe eksisterede.  De blev også udsat for ukendt musik og overgearede tegnefilm. Da vi gennemførte årsprøve i tysk, var Dominique super hjælpsom med at finde spændende materiale om alt mellem himmel og jord.

Gruppeprøve i tysk

Danmark og åbenheden

Det som for ham var næsten chokerende i Danmark, er den fri måde som elever og lærere omgås hinanden på. Og at computerne og andre dimser anvendes direkte i undervisningen. Det er meget forskelligt fra Tyskland – men så medgiver han at det jo er nogle år siden han gik ud af skolen, så ting kan have ændret sig. Alligevel: samtalen er friere i Danmark. Sådan at forstå at folk i Tyskland passer mere på hvad de siger, og at de tager mere afstand til dem som ytrer sig på en måde man selv finder problematisk. Man er måske skeptisk blot folk ligner nogle der kunne finde på det. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken for den opfattelse - men det var hvad Dominique sagde. Han mener selv at han er blevet mere åben over for andre mens han har været i Danmark. Bortset fra hvis nogen tror han er fra Württemberg. Så stopper festen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt