Blog
2   21

Sankt Hans-aften, Sankt Hans aften eller sankthansaften?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Retskrivningsordbogen angiver én form, medierne bruger andre.

I Danmark er retskrivningen, som den er fastsat af Dansk Sprognævn og nedfældet i Retskrivningsordbogen, en lov, der skal følges af alle offentlige institutioner, men der er noget, der tyder på, at danskerne er mere konservative end Sprognævnet. Lad os tage et aktuelt eksempel.

 

Johannes Døberens fødselsdag

Den 23. juni fejrer vi Johannes Døberens også kaldet Sankt Hans’ fødselsdag i hele Danmark. Der er ikke nogen kilder, der nævner datoen for den hellige Johannes’ fødselsdag, men de tyske munke, der gjorde danerne kristne, udregnede, at han var født et halvt år før Jesus, og på den måde kom fejringen af vinter- og sommersolhverv ganske fikst til at passe med fejringen af henholdsvis Jesus’ og Johannes’ fødselsdage. Ifølge Retskrivningsordbogen er den korrekte betegnelse for Johannes Døberens fødselsdag sankthansaften, altså et sammensat ord med lille begyndelsesbogstav, men hvis vi ser i den gamle Dansk Retskrivningsordbog, som udkom i forskellige udgaver fra 1891 og frem til 1946, og som ofte omtales Saabys Retskrivningsordbog efter den første redaktør Viggo Saaby, ser vi skrivemåden S(ank)t Hans Aften.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Sankthansaften?

Formen sankthansaften kom ind i Retskrivningsordbogens udgave i 1955. Den gamle staveform er den, vi finder i Sankt Hans Torv, Sankt Hans Gade og Sankt Hans Hospital, og den svarer til Sankt Jørgens Sø, Sankt Jørgens Gymnasium, Sankt Stefans Dag, og glansen er ikke gået ganske af Sankt Gertrud. Hun lægger både navn til Sankt Gertruds Bænk i Vejen og Sankt Gertruds Café i København. Man kan også finde enkelte eksempler på formen Sanct, f.eks. i forbindelse med Sanct Georgs-gilderne.

Hvorfor er det så lige, at vi skal skrive sankthansaften i et ord og med lille s?

 

Retskrivningsordbogen

For at få svar på dette spørgsmål konsulterede jeg Retskrivningsreglerne i Retskrivningsordbogen, og her fandt jeg under § 12 stk. 1 en bestemmelse om, at proprier (navne) altid skrives med store bogstaver.

I samme paragraf stk. 10 kommer der så en bestemmelse om ”ikkepropier”. Et ”ikkeproprium” er Sprognævnets ret usexede betegnelse for ord, der ikke er navne, og om dem hedder det: ”De fleste sammensætninger der indeholder et proprium, men som ikke i sig selv er proprier, kan skrives med stort eller lille begyndelsesbogstav”. Blandt eksemplerne er Blicherforsker / blicherforsker, Christiansborgjournalist / christiansborgjournalist og Mozartbegejstret / mozartbegejstret.

Under ”gruppesammensætninger” kan man læse, at det hedder en Claus Meyer-opskrift med stort C og stort M og bindestreg mellem Meyer og opskrift.

Efter disse bestemmelser skulle man tro, at den traditionsrige aften med de mange bål skal kaldes Sankt Hans-aften, men af en eller anden grund spiller klaveret anderledes i Dansk Sprognævn. Den 23. juni er det sankthansaften i et langt ord og med lille s, og der er ikke andre muligheder.

På samme måde kan det kun hedde valdemarsdag og tychobrahesdag i et ord og med små begyndelsesbogstaver, men af en eller anden grund Mariæ bebudelsesdag i to og med stort m.

Logisk er det ikke, og hvis man kigger sig omkring i de kommende dage, vil man også kunne forvisse sig om, at de danske medier i stort omfang blæser på Dansk Sprognævn og Retskrivningsordbogen og bruger de gamle former: Sankt Hans-aften, Sankt Hans-aftensbål og Sankt Hans-aftenssang.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.667 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.568 andre er allerede tilmeldt