Blog
0   9

Dramadronning – om ledelse

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Som både dramatiker, som teaterleder og ikke mindst som menneske får den unge Anna Malzer sin sag for. Følg hende her og spejl dig evt. i hendes arbejde og liv.

For nogle år siden sendte DR en dokumentarserie om den dengang 27 årige Anna Malzer fra Amager, som blev landets yngste teaterchef på det nordsjællandske Mungo Park i Allerød og i bygninger, som de har overtaget efter det legendariske Dr. Dante.

Dét er jo i sig selv spændende – især hvis man interesserer sig for teater – min pointe her er dog at perspektivere teaterledelse til klasseledelse og skoleledelse.

I det lys finder jeg særligt to perspektiver interessante.

For det første. Det at være ung og som ny lærer – at skulle lede et klasserum, strukturere og gennemføre en undervisning samt indgå i diverse samarbejdsrelationer til lærerkolleger, ditto pædagoger, ledelsen og elevernes forældre – er noget af en tjans.

Artiklen fortsætter under banneret

For det andet. Det at være en god skoleleder handler om at sætte en retning for skolen og at skabe rammer og rum for, at den enkelte medarbejder kan udfolde sig og blomstre. Hertil kommer at skulle holde sig indenfor rammerne af skolens økonomi og efterkomme arbejdsgivernes krav – de landspolitiske og den kommunale skoleforvaltnings tiltag.

Som både dramatiker og som teaterleder får den unge Anna Malzer sin sag for.

Følg hende her og spejl dig evt. i hendes arbejde og liv.

Illustrationen øverst er et foto jeg har taget af møntvaskeriet på Englandsvej her på Amager – hvor jeg selv bor – og tilført lidt digtalt kolorit. Det fungerede i Anna Malzers unge år som et slags helle. Her kunne hun hænge ud en stund – blandt andet når hun og fx kæresten havde brug for en mellemstation på vejen hjem fra en bytur, og inden de skulle videre og længere ud på Amager til deres respektive familier.  

Apropos familie så var Anna Maltzer skilsmissebarn og så stort set intet til faderen i mange år og var – som hun udtrykker – mest omgivet af kvinder i sin barndom.

Tænk selv over det kære kolleger – lærere, skoleledere og politikere – husk at gøre skolen til en attraktiv arbejdsplads også for mænd ikke mindst i indskolingen. Alle – piger såvel som drenge – har brug for at møde voksne rollemodeller i løbet af deres skolegang, som de kan spejle sig i og spille bolde op af – både kvinder og mænd!

Serien ”Dramadronning” er anført som sæson 1 – gad vide om der er en sæson 2 på vej eller om den er blevet aflyst undervejs af corona-situationen?

Skriv gerne en kommentar om udsendelsen/udsendelserne om drama- & teaterchef Anna Malzer og/eller om tidens skoleledelse/skolesituation. Med hensyn til det sidste – er der tale om et lystspil, en komedie, en tragedie eller et absurd teater?

”Har du også lyst til at bide dine kolleger?” – hils på Anna Malzer her:

Dramadronning kan ses via DRs hjemmeside/arkiv: https://www.dr.dk/drtv/serie/dramadronning_172679

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.706 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt