Blog
0   23

Dybt bekymret!

Abonner på nyt om Franskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Frem og tilbage er ikke altid lige langt - men kan være meget dyrt...

I forbindelse med regeringens udspil om decentralisering af læreruddannelsen ser det ud til, at pengene skal tages fra de store UC'er i byerne og flyttes ud i landet i forbindelse med oprettelse af nye læreruddannelsessteder.

Afhængig af øjnene der ser, kan det umiddelbart forekomme meget fornuftigt, i og med at der mangler uddannede lærere rundt i hele landet.

I 2000 var der fransk på 14 ud af 18 seminarier, som de hed dengang og tysk i hele landet. Så kom centraliseringsbølgen, der  medførte først CVU'erne og i dag UC'erne  - 6 i alt. Nu er der fransk på 2 UC'er og tysk oprettes ikke hvert år alle steder.

I Akademikerbladet nummer 4 kan man på side 8 se en oversigt over uddannelserne uden for de store byer, som fortæller at der er sket et stigning i antal studerende i storbyerne, men ikke på de små uddannelsessteder. Så dermed ser en decentralisering fornuftig nok ud - sådan overordnet set.

Artiklen fortsætter under banneret

Men jeg kunne godt tænke mig at se en beregning på, hvad først centraliseringen og nu en decentralisering koster på samfundsplan. 

Regeringen har - set gennem mine briller - en naiv forestilling om, at flere lokale uddannelsessteder vil få flere lokale unge til at søge ind på læreruddannelsen. For i og med - igen med reference til oversigten i Akademikerbladet er det tydeligt, at det stigende optag IKKE kom de små og lokale uddannelsessteder til gode.

Så - man kan vel godt tvinge hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke. Forleden fortalte  vores censor i fransk på KP, at de på hendes privatskole havde måttet lukke deres gymnasieafdeling. Ikke fordi de unge var trætte af skolen, men de vil ind til de store gymnasier med mange elever, fester og fællesskaber. Mon det ændrer sig særlig meget, når de efter gymnasiet skal vælge en videregående uddannelse som fx læreruddannelsen?

Men - det der bekymrer mig allermest er, at regeringen vil tage fra de store og give til de små. Det kan da forekomme som en sympatisk tanke. Men for fag som fransk og tysk vil det medføre en massakre - ihvertfald for franskfaget, som i dag alene oprettes på VIA og på KP. OG  - det er KP der stort set bærer uddannelsen til fransklærere. Så hvis KP's i forvejen sparsomme ressourcer skal flyttes ud - ja så nedlægger regering og folketing samtidig et fag som fransk!!!

Kære regering og folketing - jeg kunne godt tænke mig nogle mere langsigtede planer for en velfærdsuddannelse som læreruddannelsen. Hold op med at bruge læreruddannelsen som en ideologisk lege- og kampplads. Respekter os som uddannelsessteder med højt akademisk niveau og giv rum og ro til at vi kan uddanne fagligt velfunderede kommende lærere til den danske grundskole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.018 andre er allerede tilmeldt