Blog
0   9

Sidst på dagen

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

“Tysk med 7. klasse i 7. lektion! - hvad gør jeg lige, når vi er trætte og brugte?”.

Det har de fleste af os nok oplevet. Lige nu venter jeg på skemaet til næste skoleår og lektioner sidst på dagen er ikke lige det, jeg ønsker mig i sprogfagene.

Men vi har nok alle sammen været der på et eller andet tidspunkt og nogle lektioner skal jo nødvendigvis ligge sidst på dagen. Der er fordele og ulemper ved alting og i øvrigt stor forskel på de hold og klasser jeg har haft gennem årene.

Bevægelse og frisk luft 

For nogle klasser skal der ske noget fysisk - der skal være bevægelse og frisk luft sidst på dagen når koncentrationen er på et lavpunkt og energien opbrugt. Jeg har haft succes med lege, udendørs og indendørs, spil og musiske indslag. Min erfaring er bare, at nogle elever ikke holder til alt for megen aktivitet med bevægelse, “støj” og nyt stof omkring sproglæring sent på skoledagen. Med mindre den fysiske aktivitet er nøje tilrettelagt og ikke varer for længe, kan elevernes engagement godt løbe lidt ud i sandet. At vise film sent på skoledagen er heller ikke så heldigt. Det kan godt være, at eleverne synes det kunne være dejligt og afslappende at få lov til at se en tysk eller fransk film i de sidste lektioner, men i virkeligheden kræver det for meget og udbyttet bliver ikke optimalt. 

Artiklen fortsætter under banneret

Ro på

Mange gange er ro og forudsigelighed det bedste sidst på dagen. Et enkelt emne, små enkle grammatiske opgaver, krydsord, lidt chunks eller let frilæsning. Og meget gerne opgaver på papir eller i opgavehæfter så eleverne er lidt væk fra skærmen og arbejder sammen to og to eller alene. Man kan gøre det til en vane at afslutte på den måde - enkelt, genkendeligt og lidt varieret. Eleverne synes ikke det er kedeligt, men nyder ofte at sidde i ro og mag og fordybe sig i en lille opgave. Og hvem vil ikke gerne have lidt ro sidst på dagen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
997 andre er allerede tilmeldt