Fransk
5   29

Lærer modtager fransk ridderorden

Fransklærer Gro Caspersen har modtaget en fransk ridderorden for sit arbejde med at udbrede kendskabet til fransk samt sin indsats for at se klasselokalets mange sprog som en gave til sprogundervisningen.

Gro Caspersen glemmer nok aldrig den grå og regnfulde februardag, hvor hun tømte sin postkasse og til sin store forbavselse fandt et brev fra den franske ambassade, hvori der stod, at ambassaden ville tildele hende den fornemme orden, Ordre des Palmes académiques  (de akademiske palmer, red).

For snart to uger siden blev Gro Caspersen derfor inviteret til ceremoni på den franske ambassade i Thotts Palæ på Kongens Nytorv i København, hvor hun var den eneste, der blev tildelt den fornemme hæder.

"Det var en helt fantastisk oplevelse og en utrolig flot ceremoni. Ambassaden ligger i det smukkeste palæ, og ambassadøren holdt en meget personlig tale om det arbejde, jeg gør. Det var en helt uforglemmelig oplevelse, og er enormt benovet over, at jeg som almindelig folkeskolelærer kan blive tildelt sådan en ærefuld orden", siger Gro Gaspersen, der er fransklærer på Nymarkskolen i Svendborg.

Orden oprettet af Napoleon

Artiklen fortsætter under banneret

'De akademiske palmer' er en fransk orden, der oprindeligt blev oprettet af Napoleon i 1808. Den er Frankrigs næstældste udmærkelse og rangerer som den fornemste af Frankrigs ministerielle ordener.

Gro Caspersen får ordenen for at udbrede kendskabet til det franske sprog og for hendes indsats for at aktivt at inddrage de sprog, eleverne her med sig hjemmefra som en aktiv del af hendes sprogundervisning.


Gro Caspersen sammen med den franske ambassadør Caroline Ferrari 

Opdaget ved et arrangement hos Dansk Industri

Den franske ambassadør Caroline Ferrari fortalte i sin tale, at hun havde opdaget Gro Caspersen i 2019 til et arrangement arrangeret af Dansk Industri om at drive virksomhed i fransktalende lande. Her var Gro Caspersen at finde på talerlisten blandt prominente navne som eksempelvis Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.

Fra talerstolen fortalte Gro Caspersen for, at folkeskolen bør være meget bedre til at udnytte elevernes mange sprog som en gave til sprogundervisningen.

"Jeg fortalte, at vi skal udnytte, at der ofte sidder elever i klasseværelset, der kan arabisk, vietnamesisk, kurdisk og alt muligt andet, og at vi skal bør stoppe med at bruge det meget lidt flatterende begreb 'tosprogede'. Dem, vi kalder tosprogede, har jo sjældent kun to sprog, og det får hurtigt en negativ klang. Ambassadøren fortalte i sin tale, at det havde fået hende til at tænke sprog på en ny måde".

Det er ikke første gang, at Gro Caspersen vinder hæder for sin sprogundervisning. Tidligere har hun vundet en særpris under Politikens Undervisningspris på baggrund af en indstilling fra hendes egne elever, og hun har også fået tildelt Den Europæiske Sprogpris for at stå bag kampagnen 'Wise Words'.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.018 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
968 andre er allerede tilmeldt