Gro Caspersen er blevet fejret med croissanter og blomster af kollegaerne på Nymarkskolen.

Lærer modtager fransk ridderorden

Fransklærer Gro Caspersen har modtaget en fransk ridderorden for sit arbejde med at udbrede kendskabet til fransk samt sin indsats for at se klasselokalets mange sprog som en gave til sprogundervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gro Caspersen glemmer nok aldrig den grå og regnfulde februardag, hvor hun tømte sin postkasse og til sin store forbavselse fandt et brev fra den franske ambassade, hvori der stod, at ambassaden ville tildele hende den fornemme orden, Ordre des Palmes académiques  (de akademiske palmer, red).

For snart to uger siden blev Gro Caspersen derfor inviteret til ceremoni på den franske ambassade i Thotts Palæ på Kongens Nytorv i København, hvor hun var den eneste, der blev tildelt den fornemme hæder.

"Det var en helt fantastisk oplevelse og en utrolig flot ceremoni. Ambassaden ligger i det smukkeste palæ, og ambassadøren holdt en meget personlig tale om det arbejde, jeg gør. Det var en helt uforglemmelig oplevelse, og er enormt benovet over, at jeg som almindelig folkeskolelærer kan blive tildelt sådan en ærefuld orden", siger Gro Gaspersen, der er fransklærer på Nymarkskolen i Svendborg.

»Vi skal spørge ind til elevernes sprog« 

Orden oprettet af Napoleon

'De akademiske palmer' er en fransk orden, der oprindeligt blev oprettet af Napoleon i 1808. Den er Frankrigs næstældste udmærkelse og rangerer som den fornemste af Frankrigs ministerielle ordener.

Gro Caspersen får ordenen for at udbrede kendskabet til det franske sprog og for hendes indsats for at aktivt at inddrage de sprog, eleverne her med sig hjemmefra som en aktiv del af hendes sprogundervisning.

Gro Caspersen sammen med den franske ambassadør Caroline Ferrari 

Opdaget ved et arrangement hos Dansk Industri

Den franske ambassadør Caroline Ferrari fortalte i sin tale, at hun havde opdaget Gro Caspersen i 2019 til et arrangement arrangeret af Dansk Industri om at drive virksomhed i fransktalende lande. Her var Gro Caspersen at finde på talerlisten blandt prominente navne som eksempelvis Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.

Særprisvinder: "Alle sprog er en gave, der skal dyrkes" 

Fra talerstolen fortalte Gro Caspersen for, at folkeskolen bør være meget bedre til at udnytte elevernes mange sprog som en gave til sprogundervisningen.

"Jeg fortalte, at vi skal udnytte, at der ofte sidder elever i klasseværelset, der kan arabisk, vietnamesisk, kurdisk og alt muligt andet, og at vi skal bør stoppe med at bruge det meget lidt flatterende begreb 'tosprogede'. Dem, vi kalder tosprogede, har jo sjældent kun to sprog, og det får hurtigt en negativ klang. Ambassadøren fortalte i sin tale, at det havde fået hende til at tænke sprog på en ny måde".

Det er ikke første gang, at Gro Caspersen vinder hæder for sin sprogundervisning. Tidligere har hun vundet en særpris under Politikens Undervisningspris på baggrund af en indstilling fra hendes egne elever, og hun har også fået tildelt Den Europæiske Sprogpris for at stå bag kampagnen 'Wise Words'.

Fransklærer vinder pris for kampagne om fordele ved at være tosproget 

Powered by Labrador CMS