Blog
0   14

Pigen med høretab, positioneringer og det personlige præg

Abonner på nyt om Mette Friderichsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Personligt prægede artikler fra Rasmus Alenkær og René Kristensen og en fagfællevurderet artikel om elever med høretab og deres læsetilegnelse i Tidsskriftet Specialpædagogik nr. 2 2021

At hørehæmmede får nogle udfordringer i læsetilegnelsen, er der ingen tvivl om, og at det netop drejer sig om tekstforståelse, er heller ikke overraskende. Holger Juul m.fl. dokumenterer dette i den peer reviewed artikel “Skriftsproglige færdigheder hos skoleelever med høretab". Artiklen inviterer til et større fokus på hørehæmmedes læseforståelse, og i forbindelse med dens peer review også til et mere struktureret samarbejde mellem læsevejledere og logopæder, således at både sprogtilegnelse og læsetilegnelse kan komme i fokus. 

En femårig pige med et moderat høretab indtalte (pga. corona) for nylig en historie til mig, som hun selv havde digtet om Anna og Elsa: En af de første sætninger lød: "Så kom der en snebold lige i synet.” Ingen udtalemangler, tilsyneladende korrekt sætning, men lige i synet på hvem Anna eller Elsa? Det fik pigen ikke med, hvilket gjorde resten af historien uforståelig. En sådan lille brist i det produktive sprog, kommer af en lille brist i de indre sproglige strukturer, som skyldes høretabet. Denne pige kommer sikkert til at udvikle gode skriftsprogskompetencer, fordi hun har fået tilbudt kvalitativ sprogundervisning (Auditory Verbal Therapy).  

Jeg holder af, når noget bliver personligt og tillagt et oplevelsesperspektiv, så forstår jeg det simpelt hen bedre. Rasmus Alenkær gør netop dette i sin fortælling om inklusion. Alenkær har været med fra begyndelsen og spinder en ende fra Salamancaerklæringen frem til vedtagelsen af inklusionsloven i 2012 i artiklen "Inklusion: Begyndelsen". Psykologprofessionen i kommunernes Pædagogiske Rådgivninger gennemgik en essentiel udvikling fra individuel og teststyrede tilgange til relationelle og kontekstuelle tilgange. Alenkær har været med til det hele, stiller sig midt imellem og klæder nytilkomne på, til en dybere forståelse af det, som vi alle i det special- og inklusionspædagogiske er del af.

Rene Kristensen er også meget nærværende og til tider personlig i sin artikel om positioneringer og re-positioneringer to meget brugbare begreber i pædagogisk praksis, som jeg allerede har taget med mig i mit PPR-professionelle arbejde. Små kropslige justeringer, tilbagetrækning eller det modsatte, kan gøre meget i et klasserum. Ligesom drømmen eller de personlige ønsker som omdrejningspunkt for læring kan blive et pædagogiske redskab, som medvirker til positiv positionering af eleven, eller borgeren. 

Artiklen fortsætter under banneret

Tidsskriftet ønsker læserne en rigtig dejlig sommer.

Mette Friderichsen ansvarshavende redaktør ■


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.536 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
670 andre er allerede tilmeldt