Blog
2   30

Don’t kill (all) your darlings

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vi skal forny os, siges der. Vi skal lade være med at bruge de samme film eller tekster år efter år i vores undervisning. Ud med det gamle og ind med det nye. ”Kill your darlings!” Men hvis vi har en ’darling’, der stadig holder, er det altså okay at beholde den. Man smider jo heller ikke guld væk, blot fordi det er gammelt, vel?

Jeg synes faktisk selv, at jeg er god til at forny mig som engelsklærer. Jeg finder ofte nye materialer, som jeg lader træde i stedet for nogle af de ældre. Men der er nogle få materialer, som jeg har taget mig selv i at bruge igen og igen - fordi de bare holder, og fordi jeg simpelthen ikke kan lade være.

Mine darlings

Jeg skrev et indlæg om ét af disse materialer, nemlig filmen ”Dead Poets Society” for snart længe siden. Den film bruger jeg stadig. Men dette indlæg skal handle om en anden film, som jeg - uden undtagelse - har brugt i alle mine tolv år som engelsklærer. Og jeg tror ikke, jeg fjerner den foreløbigt.  

Forrest Gump

Artiklen fortsætter under banneret

Vi taler om filmen ”Forrest Gump” fra 1994. Jeg har netop set den igen med min 7. klasse som afslutning på et længere forløb om USA, og den holder stadig. Den har alt, hvad man kan ønske sig: En skæv hovedperson, som man kun kan elske. En gennemgang af nogle af de største begivenheder i USA’s historie fra midten af 1950’erne og frem til starten af 1980’erne. Formidabel musik. En god historie om skæbne og livet og tilfældigheder. Om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Jeg elsker det. Og jeg har aldrig oplevet elever, der ikke gjorde. De bliver opslugt af historien fra første minut, og førnævnte 7. klasse blev endda irriteret over, at jeg indlagde pauser undervejs. Say what?

Gammelt guld holder

Kill your darlings. Ja, men kun hvis der findes noget andet, som er bedre. Vi lærere kan føle os presset til at forny os. Ja, nogle gange kan jeg endda finde på at skamme mig lidt, hvis jeg genbruger materiale igen og igen. Som om jeg snyder eller springer over, hvor gærdet er lavest. Men det vil jeg stoppe med nu. For når noget holder, skal det altså ikke partout skiftes ud bare, fordi det er gammelt.

 

Ps. "Forrest Gump" kan ikke streames fra www.mitcfu.dk, men jeg må stadig gerne vise filmen for mine elever, hvis jeg ejer den selv. Læs mere i mit indlæg fra forrige sommer her: 

Årsplan i engelsk: Sådan er reglerne for visning af film i undervisningen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.758 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.546 andre er allerede tilmeldt