Anmeldelse Skønlitteratur
0   35

Historisk romanserie for børn

Medrivende og velfortalt historie om danske udvandrere og deres barske vilkår i det unge USA.

Idas nye verden/Ida i North Dakota

Fakta


Titel
Idas nye verden/Ida i North Dakota

Forfatter
Lise Muusmann

Pris
140 kroner stykket

Sider
166/210 sider

Forlag
Fuzzy Press

I 1880 forlader ni-tiårige Ida og hendes forældre Lolland med kurs mod det forjættede land, Amerika. Undervejs kommer de i snak med det ældre ægtepar Ane og Rasmus. Sidstnævnte dør imidlertid på vej over Atlanten, og Ane beslutter sig for at rejse videre sammen med Ida og hendes familie. De kommer godt til New York, men forude venter en lang og strabadserende rejse i prærievogn op mod North Dakota.

Artiklen fortsætter under banneret

Familien slår sig sammen med et irsk ægtepar, Rose og Henry, der har sønnen Stephen, som viser sig at have overordentlig gode evner i relation til behandlingen af indianerne, der viser sig mere og mere i landskabet. Rose og Henry bærer på en stor sorg, idet en ældre søn er blevet taget af indianerne.

De to familier og Ane får sig etableret meget primitivt i tørvehuse og med dyrehold og starter opdyrkningen af prærien og oplever og overlever mange farer.

I bind 2, ”Ida i North Dakota”, spidser tingene til, klimaet viser sig at være meget barsk om vinteren, og voldsomme regnskyl gør det vanskeligt for de nye agerbrugere at dyrke jorden. I det hele taget er bind 2 mere dramatisk end bind 1. Den irske kvinde Rose bliver bortført af en indianerstamme og kommer gravid tilbage. Det er barske vilkår for nybyggerne.

Det er ikke nogen helt nem genre at skrive i, men Lise Muusmann gør det godt og har søgt inspiration i først og fremmest Ole Sønnichsens bøger om udvandring, ”Rejsen til Amerika – drømmen om et nyt liv” og ”Rejsen til Amerika – jagten på lykken” . Hun har strikket en god, vedkommende, detaljerig og troværdig historie sammen, og der må gerne komme flere bind. Det irske ægtepars ældste søn er som nævnt blevet taget af indianerne, og man har endnu ikke fundet ham, så her må ligge en god historie.

De to romaner vil være relevante til mellemtrinnet og opefter og til emnearbejde, hvor udvandringen fra Danmark til Amerika skal behandles.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.591 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.536 andre er allerede tilmeldt