Uskolet

Elev oplever pludselig indsigt under eksamen: "Klappen gik simpelthen op"

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Under en afgangseksamen forleden oplevede en elev, hvad der senere blev betegnet som et "epifanisk" øjeblik. "Jamen - klappen gik bare fuldstændig op", fortalte eleven efterfølgende ude på gangen over for vennerne i klassen.

"Alt det, jeg overhovedet ikke har haft nogen som helst anelse om gennem stort set hele året, faktisk det meste af min skoletid, det kunne jeg pludselig forstå og se lysende klart, det var ekstremt mærkeligt og virkelig fedt".

Selv om der tales mere om de blackoutlignende "klapper", der indimellem "går ned" i pressede situationer, får et antal elever hvert år i eksamensperioden faktisk den omvendte oplevelse, forklarer en skolepsykolog:

"Til lærer og censors store forbløffelse sker det, at eleven som ramt af lynet pludselig får gnist i øjnene og begynder at lire fagligt indsigtsfulde guldkorn af sig i et tempo, som også kommer bag på eleven selv. Vi kan kun forklare det som en slags åbenbaring".

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.