Blog
7   13

Lad arbejdsmiljøloven gælde for skoler og daginstitutioner

Abonner på nyt om Jan Frejlev tænker højt i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Efter alle indsatser og målinger, som skal skabe bedre læring og trivsel er her et forslag, som kan sætte en sneboldseffekt, som kan skabe bedre trivsel og læring i folkeskolen.

Arbejdsmiljøloven gælder ikke for folkeskolen. Derfor sidder børn ofte i alt for små klasselokaler i forhold til mængden af børn i klassen. Det giver ofte, så dårligt indeklima, at der reelt skal luftes ud hver 20. minut ifølge den repræsentant fra Arbejdsmiljø Danmark, som jeg havde på besøg. Det dårlige indeklima spiller sikkert med, når børnene bliver lidt mindre læringsparate i løbet af en lang skoledag. Selvfølgelig er det også her værst, fordi fagligt eller socialt udfordrede elever. 

Man kan skrue på alle mulige knapper for at skabe større læring og trivsel i folkeskolen, og man kan lave det ene forskningsprojekt, som belyser problemstillingen fra mange vinkler. Jeg undrer mig over, at man ikke har valgt at se på arbejdsmiljøvinklen. 

Artiklen fortsætter under banneret

Ved at lade arbejdsmiljøloven gælde for folkeskolens elever, kan det højst sandsynligt medføre en positiv bevægelse i retning af:

1) Eleverne får simpelthen mere ilt til hjernen end nu. Man tænker bedre i et godt indeklima end i et dårligt indeklima. Jeg målte en luftfugtighed på 85 i min klasse i august 2020.

2) Det vil betyde færre elever i mange klasser. Ligenu skyldes det dårlige indeklima, at skolernes klimaanlæg simpelthen ikke kan trække den massive ind- og udånding, der er i klasselokale med 24 elever. Det hjælper ikke at bede eleverne om at holde vejret lidt mere.

3) Det vil betyde mere plads til eleverne i klasselokalerne. Mere plads hjælper også de elever, som er udfordrede. Ofte trigges deres udadreagerende adfærd af, at de føler sig pressede af tætheden til andre elever i klassen.

Jeg vil selvfølgelig finansiere hele dette paradigmeskift via mange af de resurser, som bruges på at undersøge, hvordan man kan skabe bedre læring og trivsel for eleverne. Det burde være en menneskeret for børn at have en sundt arbejdsklima.  I forvejen arbejder vi på skolerne enormt meget med rettigheder, men den her ignorer vi. Det er i grunden mærkeligt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ