Det er nu muligt for landets kommuner at tilbyde test i form af selvpodning under supervision til elever i 8.-10. klasse samt ansatte på skolen.

Nu må elever i 8.-10. klasse og lærere teste sig selv for corona

Kommunerne har nu mulighed for at tilbyde corona-test til de ældste elever i 8.-10. klasse og skolens ansatte i form af selvpodning under supervision. Håndteringen af det nye initiativ må kommunerne tage ansvaret for, lyder det fra skolelederforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er nu muligt for landets kommuner at tilbyde test i form af selvpodning under supervision til elever i 8.-10. klasse samt ansatte på skolen.

Det fremgår af spørgsmål-svar om corona på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside. 

Skoleledernes næstformand Dorte Andreas kan se muligheder i selvtest.

"Først var vi en lille smule forbeholdende, men så længe kommunerne løfter opgaven, og vi fortsat sørger for, at eleverne bliver behandlet respektfuldt, så kunne det her godt være et bidrag til et mere smidigt testsystem", siger hun. 

Folkesundhedsforsker: Corona-opgaver tærer på lærernes resurser

Dorte Andreas understreger dog, at tiltaget ikke må give hverken mere administration eller arbejde til skolerne.

"Ansvaret for håndteringen af det her skal ikke ligge hos den enkelte skoleleder eller lærer", siger næstformanden, som desuden slår fast:

"Vi vil holde kommunerne op på, at det er deres ansvar at løfte den her opgave".

 På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside kan man finde instruktionsvideoer om selvpodning under supervision. 

Udannet personale

Et af kravene for selvpodningen er, at den foregår under supervision. Supervision, der skal foretages af uddannet personale.

København: Test på folkeskolerne koster over en halv million kroner om ugen

Ifølge ministeriets hjemmeside kan det enten være eksisterende personale på skolen, der gennemfører supervisionen efter at have gennemført obligatorisk oplæring eller personale hentet ind uden for skolen.

Men også her mener Dorte Andreas, at ansvaret bør løftes af kommunen.

"Det skal ikke være skolens ansvar at finde og oplære personale. Kommunerne må sørge for, at skolerne får stillet de nødvendige ressourcer til rådighed".

Krav ved indførelse

Vælger kommunen at indføre selvpodning under opsyn, vil skolen blandt andet være forpligtet til at indberette positive og negative testresultater. Desuden vil der stilles krav om, at skolen bruger det testudstyr, som er udleveret af regionsrådet i den region, som skolen er placeret i.

Styrelse kan pålægge krav om PCR-test for at møde i skole

Derudover vil skolen være forpligtet til at orientere forældrene, hvis en elev under 15 år får en positivt testsvar. Og netop håndteringen af eleverne er ifølge Dorte Andreas vigtig at have for øje.

"Det er rigtig vigtigt, at vi har fokus på, hvordan man giver sådan en besked til en elev, og hvordan man håndterer det bedst muligt, hvis der er en elev i klassen, der er smittet. Man bliver simpelthen nødt til at sørge for, at eleven ikke føler sig forkert", siger Dorte Andreas, der understreger:

"Det der med, at man kan blive konstateret smittet foran resten af sin klasse, det ligger der jo altså nogle etiske overvejelser i. Skolelederne fortæller os, at de allerede har procedurer, som fungerer. Så hvis selvpodningen kommer til at forgå på nogenlunde samme måde, som testene på skolerne gør i dag, så er skolelederne fortrøstningsfulde".

Powered by Labrador CMS