Det er ikke aktuelt med en revision af kristendomsundervisningen, skriver ministeren i et brev til rådgivningsgruppen.

Undervisningsministeren afviser invitation fra rådgivningsgruppe

Ifølge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er det ikke aktuelt med en revision af kristendomsundervisningen, og derfor har hun sagt nej tak til at lade ministeriet deltage i genopstået rådgivningsgruppe, der skulle puste nyt liv i faget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet skal ikke bruge tid og penge på at sidde med i en rådgivningsgruppe, hvis arbejde sandsynligvis ikke ender i konkrete justeringer af kristendomsfaget i folkeskolen.

Sådan lyder det i et brev fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til den rådgivningsgruppe, som hendes forgænger, Merete Riisager, oprindeligt nedsatte for at få anbefalinger til, hvordan man kunne "revitalisere" folkeskolens kristendomsundervisning.

Efter mange måneders uvished valgte Pernille Rosenkrantz-Theil - til manges ærgrelse - at nedlægge den ministerielle rådgivningsgruppe, før den overhovedet var trukket i arbejdstøjet.

Men som tidligere omtalt i folkeskolen.dk/religion fik rådgivningsgruppen nyt liv, da den almennyttige fond, Samfonden, for nylig tilbød at finansiere rådgivningsgruppens arbejde.

Minister: "Ikke aktuelt"

I den forbindelse sendte rådgivningsgruppens formand, skoleleder Henrik Christensen, en invitation om at deltage i gruppens arbejde til Undervisningsministeriet. Men det kommer altså ikke til at ske. 

I et brev til rådgivningsgruppen anerkender ministeren ganske vist medlemmernes engagement i folkeskolen og i faget kristendomskundskab - men takker altså nej til det "venlige tilbud om ministeriel deltagelse i gruppen".

"Jeg valgte dog oprindeligt at nedlægge gruppen, da jeg ikke anser det for aktuelt med en revision af kristendomsundervisningen. Jeg ønsker derfor ikke at bruge ministeriets ressourcer på en rådgivningsgruppe, som sandsynligvis ikke ville ende i konkreter justeringer af faget", skriver undervisningsministeren i brevet.

Skrottet af ministeren: Nu genopstår rådgivningsgruppe

 Det ærgrer formanden for religionslærerne, John Rydahl, der er et af medlemmerne i den genopståede arbejdsgruppe.

"På sin vis giver det selvfølgelig god mening, når man tænker på, at hun har nedlagt gruppen. Men vi sendte jo en invitation, fordi vi håbede, at ministeriet alligevel i en eller anden forstand ville prioritere at deltage. Det har de så desværre ikke ønsket, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over", siger John Rydahl.

Debat i stedet for ændringer

Kan ministerens nej tak komme til at betyde noget for modtagelsen af de konklusioner, som rådgivningsgruppen på et tidspunkt måtte nå frem til?

"Som gruppens mandat er nu, er det jo ikke længere et ministerielt initiativ som tidligere. Derfor bliver resultatet af arbejdet nok mere et debatskabende oplæg, som ikke nødvendigvis fører til nogen som helst ændringer. Men vi håber, at det alligevel kan skabe noget debat om faget, for det synes vi, at der er behov for", siger John Rydahl.

Han fortæller, at sidste gang ministeriet nedsatte en lignende rådgivningsgruppe var i 2005/2006, da Bertel Haarder fra Venstre var undervisningsminister. Det affødte blandt andet den markante ændring, at der blev indført afgangsprøve i kristendomsfaget.

"Så det var jo en radikal ændring. Det var så godt nok ikke arbejdsgruppens anbefaling. Men sådan er det jo også, når man bevæger sig ind i det politiske rum. Dengang blev gruppen nærmest bare en legitimering af at indføre prøven, selv om det slet ikke indgik i anbefalingerne - tværtimod", lyder det fra John Rydahl.

Undervisningsministeren fyrer rådgivere, inden de nåede at mødes