Blog
3   4

Spisepausen: Mere end bare madpakker

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En god spisepause i skolen er så meget mere end det, der ligger i madpakken. I Fødevarestyrelsen har vi derfor brugt coronapausen til at ”nørde” i, hvad der skal til for at skabe gode rammer om måltiderne i skolen. Med vores nye guide ”Rammer om det gode måltid” til skoler kan I finde inspiration til, hvordan I som skole kan sætte fokus på måltidet – ikke kun for madens skyld men fordi måltidet også kan styrke trivsel og fællesskab og skabe fundament for udvikling af sunde mad- og måltidsvaner.

Endelig, endelig, endelig er de danske skolebørn tilbage i klasserne – til leg, til læring og forhåbentlig til fælles måltider. Og at dømme efter medieomtale, eksperter og udvekslinger mellem voksne tæt på skolebørnene er der nok at tage fat i. Fag, der skal samles op på, relationer der skal genopbygges, og trivsel der skal genfindes.

Spisepausen kan styrke trivslen

Artiklen fortsætter under banneret

I Fødevarestyrelsen håber vi, at spisepausen kan bidrage til arbejdet med at udvikle og genfinde trivsel og fællesskab. Eller rettere – jeg vil faktisk gå så vidt som til at sige, at spisepausen kan bidrage til det arbejde. Det viser forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) og Institut for Fødevarer (FOOD). En veltilrettelagt spisepause er nemlig – ud over en kærkommen anledning til at få fyldt energidepoterne – en social aktivitet, der styrker trivsel og fællesskab i klassen.

Ny guide til gode rammer

Med afsæt i forskningen har vi derfor udviklet guiden ”Rammer om det gode måltid – i skolen”. Med den håber vi at kunne inspirere skoler til at sætte fokus på, at spisepausen også har en pædagogisk funktion, som kan bidrage til elevernes dannelse. Guiden står bl.a. på fem råd, hvor essensen er, at den enkelte skole, dens voksne og dens elever i fællesskab skal arbejde med forskellige elementer i det at skabe en god ramme om måltidet. For som med alle andre gode råd virker det oftest bedst, hvis man får lov at oversætte dem til egen virkelighed, egen kontekst og egne muligheder.

De fem råd lyder sådan:

  1. Det gode måltid kræver voksne, der går foran
  2. Det gode måltid indebærer elevinvolvering
  3. Det gode måltid tager tid
  4. Det gode måltid giver energi
  5. Det gode måltid involverer forældrene

På altomkost.dk kan du finde guiden ”Rammer om det gode måltid – i skolen”.

Ingen kan gøre alt – heller ikke lærerne

Den opmærksomme læser har naturligvis noteret sig, at vi taler om voksne – ikke kun lærere. For det er en vigtig pointe, at ansvaret for de gode rammer om måltidet rækker langt videre end til det berømte kateder. Også skoleledelsen, skolebestyrelsen, pædagogerne, forældrene og eleverne har et ansvar for at bidrage til at udvikle de gode rammer om spisepausen. Med vores guide håber vi at kunne inspirere bredt til, at de voksne i og omkring skolen får lyst til at gøre en indsats for at udvikle rammerne om spisepausen. For de gode måltidsvaner har potentiale til at række langt ind i livet og dermed styrke både sundhed og trivsel på den lange bane.

Velbekomme

PS! Hvis I også vil se lidt på indholdet i madpakken, udkommer vi senere på året med en ny madpakke-folder, som tager afsæt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima. Hold dig orienteret på altomkost.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
812 andre er allerede tilmeldt