Blog
0   15

Kreative læreprocesser i naturfagsundervisningen på Social- og Sundhedsskolen

Abonner på nyt om Mette Bommersholdt i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Man kan jo spørge sig selv: Er vi ikke allerede kreative, når vi laver forsøg i naturfagsundervisningen? Svaret er - ikke nødvendigvis!

Den viden og de færdigheder eleverne har oparbejdet i undervisningen, sætter vi ind i den didaktiske ramme, som allerede er velkendt i SOSU-sammenhæng. Nemlig simulation. Simulation er bygget op om briefing, scenarie og debriefing. Her arbejder eleverne med en case (rollespil), hvor de skal anvende teori og deres praktiske forsøg i en ny social ramme.

Jeg bruger et scenarie, hvor eleven skal være en SOSU-hjælper, der kommer hjem til en borger, som skal have hjælp til tøjvask. Her skal eleven kunne anvende sin viden om hårdhed i vandet for at kunne dosere korrekt, kende til enzymer i vaskepulveret, have viden om vaskesymboler, sortering af vasketøj mv. Teorien bliver her koblet med forsøg, de tidligere har lavet med at måle dHo i vandet og enzymers funktion.

Artiklen fortsætter under banneret

Så eleverne bruger deres viden fra undervisningen, så de kan argumentere overfor borgeren, hvorfor de gør, som de gør. Et scenarie tager typisk 5-10 minutter, og efterfølgende laves en debriefing, hvor eleven reflekterer over, hvordan scenariet udspillede sig. Debriefingen er altafgørende i simulationen, da der netop her reflekteres over den allerede gennemgåede teori og de øvelser, som sættes i spil i simulationen og anvendes i en ny ramme. Netop dette er kendetegnende for en kreativ læreproces.

Der er mange gode argumenter for at anvende kreative læreprocesser som fx simulation. Blandt andet skaber det transfer, som jeg vil skrive om senere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
143 andre er allerede tilmeldt