DLF
7   13

DLF vedtager princip for vikardækning

Flere fastansatte lærere ved starten af skoleåret, der kan dække det kendte fravær afledt af efteruddannelse, seniordage og ferie. Det er et af ønskerne i Danmarks Lærerforenings nye princip for vikardækning, som foreningen håber bliver en del af de lokale drøftelser i forbindelse med lærernes ny arbejdstidsaftale.

Lærerkredse og kommuner landet over drøfter i disse måneder den lokale implementering af lærernes nye arbejdstidsaftale.

Står det til Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse, skal et af emnerne på dagsordenen være skolernes vikardækning.

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor har foreningens hovedstyrelse vedtaget et officielt princip for vikardækning, som man fra både centralt og lokalt hold kan pejle efter.

FAKTA: SÅDAN LYDER DLF'S PRINCIP FOR VIKARDÆKNING

"Ved lærerfravær skal eleverne også modtage kvalificeret undervisning. Derfor må skolens organisering af lærerfravær sikre, at eleverne altid møder en kendt, uddannet lærer. I denne organisering skal der budgetteres med tilstrækkelige ressourcer til at sikre mulighed for fleksibel planlægning. Der skal tillige tages højde for, at lærernes arbejdsmiljø medtænkes i organiseringen".

Det indeholder tre konkrete modeller, som har hver deres fordele og ulemper, og som vil blive sendt ud til foreningens kredse.

"Der er rigtig meget kvalitet at hente i folkeskolen ved, at vi bliver skarpere på, hvordan man vikardækker", siger formand for foreningens undervisningsudvalg Regitze Flannov.

Hun understreger, at det særligt er i gode forberedelser i starten af skoleåret, der er noget at hente. Her kan kendt fravær på grund af for eksempel efteruddannelse, seniordage, omsorgsdage og ferie nemlig medregnes.

"Der kommer vi med en stærk opfordring til, at man får vikardækket det kendte fravær med gode løsninger, der giver mening i hverdagen og understøtter elevernes gode undervisning", siger Regitze Flannov og tilføjer:  "Så eleverne i virkeligheden ikke opfatter, at de har vikar, men at undervisningen omlægges og fleksibelt går videre med for klassen kendte lærere. Har man vilje til at finansiere det, mener vi, at mange af de timer, eleverne i dag føler er vikartimer, faktisk ikke vil opfattes sådan".

Kræver resurser

Finansieringen er vigtig, hvis foreningens princip for vikardækning skal efterleves. Som udgangspunkt opfordrer Lærerforeningen til, at skolen fastansætter flere lærere, end der er er brug for i den faste skemadækning.

"Det betyder, at lærerne ikke skal have fuldt skema, men at det indeholder vikardækning for planlagt fravær", siger Regitze Flannov.

Historisk har der været arbejdsmiljømæssige udfordringer, når lærerne skal dække hinanden ind, hvis ikke der tilføres nødvendige resurser, understreger hun:

"Det tærer, hvis man pludselig skal omstille sig til ændringer, men hvis det i forvejen er en kendt del af opgaven, at man i næste uge skal læse nogle bestemte timer, belaster det ikke arbejdsmiljøet på samme måde".

Med i vedtagelsen er tre modeller, man på skolerne kan bruge som inspiration. Her bliver vikardækningen løst ved henholdsvis fleksible skemaer, vikardækning internt i årgangsteam, eller at lærerne har færre faste undervisningstimer og dermed fleksibelt kan dække vikartimer.

Modellerne er ment til inspiration, understreger Regitze Flannov, ligesom det i vedtagelsen pointeres, at princippet er vanskeligt at realisere fuldt ud, at der kan være store lokale forskelle på, hvor mange uddannede lærere skolen kan tiltrække, samt at det kan være sværere at organisere sig ud af det uplanlagte fravær.

"Hovedbudskabet er, at vi gerne vil have, man allerede fra skoleårets start får lavet en plan for det kendte fravær, en estimeret plan for det ukendte - og at man forsøger så vidt muligt at sørge for, at timerne bliver læst af for eleverne kendte lærere", siger Regitze Flannov.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ