Blog
0   5

17. maj: Du? Hvorfor er du så gretten a'?

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I dag er det 17. maj, Norges nationaldag. Der er grund til at sende venlige tanker nordpå til et land, der er ”udland” og alligevel så meget hjemme. Når man læser og lytter til norsk og nabosprog, så bliver man opmærksom på sit eget sprogs særlige syntaks, ordvalg, begreber, opbygning og spændvidde.

Du? Hvorfor er du så gretten a'?

”Var ikke en av de kule

Ukyssa til jeg var en og tjue

Du? Hvorfor er du så gretten a'?

Artiklen fortsætter under banneret

Hvor mange damer hadde du da du var 13 a'?”

Det er Markus og Martinus, to unge kække norske drenge, der rapper her i ”Elektrisk”. Teksten er indlysende, det handler om pigen, der gør ham elektrisk:

«Du er elektrisk

Du gir meg støt når jeg tenker på deg

Du er fantastisk

Har jeg sjangs hvis jeg smiler mot deg?

Elektrisk. Du er elektrisk»

Det er norsk, det er nabosprog, det er en del af vores fælles nordiske sprogverden

Man kan også tjekke SKAM-serien, der fortsat kan findes et sted på nettet og med mange klip på www.nordeniskolen.org.

Her er gode citater at leve efter:

”Islam sier det samme som alti: at alle mennesker i denne verden er like mye verdt. Og at ingen mennesker skal baksnakkes, krenkes, dømmes eller latterliggjøres. Så hvis du hører noen bruke religion for å argumentere for hatet sit, så ikke hør på dem. Fordi hat kommer ikke fra religion, det kommer fra frykt”, som Sana siger i sæson 3, episode 8. Eller det kan være det korte citat fra Nora i sæson 2, episode 8: ”Vi mennesker trenger mennesker”

Vi forstår norsk uden tøven, når det indgår i sammenhænge, hvor man virkelig har lyst til at forstå sproget.

Nabosprogsundervisningen er repræsenteret i danskfagets overordnede fagformål stykke 3.:

Stk. 3. ”Eleverne skal i faget dansk have adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab”.

Sådan er det aftalt i Helsingforsaftalen fra 1962: ”I alle de nordiske lande skal undervisningen og uddannelsen i skolerne i passende omfang omfatte undervisning i de øvrige nordiske landes, herunder Færøernes, Grønlands og Ålands, sprog, kultur og almindelige samfundsforhold”.

I dag er det 17. maj, Norges nationaldag. Der er grund til at sende venlige tanker nordpå til et land, der er ”udland” og alligevel så meget hjemme. Når man læser og lytter til norsk og nabosprog, så bliver man opmærksom på sit eget sprogs særlige syntaks, ordvalg, begreber, opbygning og spændvidde.

Mange, mange lærere har i deres studietid været på Lysebu for at lære om norsk sprog, kultur og historie ”on location”. Lysebu er et konferencehotel, der har sin historie i ”Norskehjælpen” fra Anden Verdenskrig. En historie om nabohjælp til et naboland i svære tider.

”Marcus og Martinus” og tv-serierne ”SKAM”, ”Rånebank”, ”Lovleg” og ”Exit” kan bringe meget norsk ind i skolens fag. Heja, Norge og god 17. maj.

P.S: Man kan finde alt til undervisningen i nabosprog her:

nordeniskolen.org/da/

atlantbib.org/

nordsprak.com/

www.facebook.com/marcusandmartinus


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.604 andre er allerede tilmeldt