Dansk
0   4

Adam O og Karoline Stjernfelt vinder Kulturministeriets børnebogspriser

Der er både fremtid og fortid i årets vindere af Kulturministeriets priser. Adam O får forfatterprisen for sine bøger om børn i en verden overtaget af skrald. Og Karoline Stjernfelt får illustratorprisen for sine gengivelser af Caroline Mathildes eskapader med Christian 7. og Struense.

14. juni uddeles Kulturministeriets børnebogspriser, og alle kan følge med live på Kulturministeriets hjemmeside. Frem mod prisoverrækkelsen kan skoleklasser deltage i en konkurrence om at vinde et klassesæt og et besøg af en af de to prismodtagere. Vinderne er nemlig allerede fundet og netop offentliggjort. . 

Adam O får forfatterprisen for tredje del af serien "Den rustne verden", hvor Danmark er blevet et ubeboelig sted fuldt af skrald og skrot og gamle robotter. Heldigvis er der en gruppe børn, der tager affære. Tredje og sidste bind "Ukrudt" er netop udkommet, og folkeskolen.dk's danskblogger, lektor Bodil Christensen, anbefaler den på det varmeste til oplæsning og samtale i klassen og også til selvlæsning for gode læsere fra 9-12 år. Hun roser særligt dialogen, der giver den dystre verden lethed.

"Sammen med billedsiden bliver denne "personliggørelse" af robotterne et æstetisk virkemiddel, der giver den rustne verden et skær af poesi", skriver hun.

De øvrige nominerede til prisen var "Spurv" af Anna Jacobina Jacobsen og "Vulkan" af Zakiya Ajmi.

Artiklen fortsætter under banneret

Historien bliver lyslevende

For de lidt ældre elever er Dronningen, som Karoline Stjenfelt har vundet illustratorprisen for, måske mere interessant. Hun tegnede Christian 7. til live i første bind, og her får vi så trekantsdramaet mellem dronning Caroline Amalie, hendes mand Christian den 7. og hendes elsker Struense. I nomineringen til bogen lød det:

"Gennem sin eminente grafiske fortælleteknik får Karoline Stjernfelt gjort historien lyslevende. Hver side er disponeret med en sans for dramaturgi og visuelle virkemidler, der engagerer og fastholder læseren fra første til sidste side. Man lærer disse personer at kende som mennesker af kød og blod med tanker, følelser og problemer, vi kan relatere til i dag. Og gennem de detaljerede skildringer af miljøer, arkitektur og interiører, og måden disse påvirkes af det skiftende lys, kommer en epoke til live, så man føler, at man selv var til stede" 

De øvrige nominerede til illustratorprisen var "Havesaksen" illustreret af Louise Thrane Jensen og Noget frygteligt er altid ved at ske" illustreret af Lars Kramhøft 

Kulturminister Joy Mogensen (S) siger om priserne. 

"Både børn og voksne har i denne tid brug for at mærke litteraturens evne til at vise verden i et andet lys gennem fantasi og fortællinger. Årets prisvindende børne- og ungdomsbøger viser os, at både fortid og fremtid er væsentlige brikker i forståelsen af os selv og verden af i dag. Det er et par ekstraordinære værker, som vinder årets priser".

Mere om konkurrencen her: 
Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt