Blog
28   67

Hvor mange ledere kræver det at lede en skole?

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Er opgaven vokset?

I kommentarsporet til en artikel om ytringsfrihed dukkede der noget op, som fangede min opmærksomhed, hvilket afstedkom en længere snak over aftenskaffen her på hjemmefronten. https://www.folkeskolen.dk/1871786/lokalpolitiker-vi-vinder-mere-end-vi-taber-ved-at-laerere-ytrer-sig-kritisk - 1871806

Tomas Hansen – en af de flittige og skarpe bidragsydere her på Folkeskolen.dk (og tak for det) – skriver:

”Ledelseslag. Jeg gik ud af folkeskolen i 1989. Jeg gik ud af en 3-sporet skole, cirka 20 elever i hver klasse. Der var ansat en skoleinspektør, en halvtids viceinspektør & en sekretær. De 2½ styrede 5-600 elever. Jeg tvivler på man kan finde en skole, der har mindre end 3-4 ledere & mellemledere. Mine børns tresporede skole, den har 1 inspektør, 3 viceinspektører og 3½ sekretær.”

Jeg kan selv genkende det: Jeg gik i skole i 70-erne – jeg mindes, at der var en skoleinspektør og en sekretær. Han boede i øvrigt ikke langt fra min bopæl, hvor jeg en sjældent gang hilse på ham. Det var det eneste jeg så og hørte til ham.

Artiklen fortsætter under banneret

Kigger man på ledelseslaget i folkeskolen i dag ser det helt anderledes ud. Det typiske billede er noget i denne retning på en stor/mellemstor folkeskole i de større byer:

1 skoleleder

3 afdelingsledere tilknyttet henholdsvis hver sin afdeling: indskoling, mellemtrin og udskoling. Arbejdsområder: typisk det man kalder ”faglig og pædagogisk ledelse”. En af dem fungerer desuden som souschef.

2 skolesekretærer med ansvar for henholdsvis elev- & personaleadministration og økonomi- & regnskab.

Jeg gad godt vide, hvordan arbejdsbyrden er steget gennem de seneste 5 årtier. Jeg spørger åbent og fordomsfrit.

At skoleledernes formand Claus Hjortdal har nok at se til er indiskutabelt – for tiden er der næsten ikke en nyhedsudsendelse hvor han og en repræsentant fra Statens Serums Institut ikke medvirker.

Det undrer mig i øvrigt, at TV-medierne kun sjældent indhenter en kommentar fra DLF-formanden, Gordon Ørskov Madsen. Som om at skolelederne og Hjortdal alene har ansvaret for at skolerne fungerer?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ