Specialundervisning
1   11

Allerede efter et år må ny specialskole skære i medarbejderstaben

To lærere skal forflyttes til almenområdet og fire pædagoger er varslet afskediget på specialskolen på Lolland, som åbnede i august sidste år. Det bekymrer kredsformanden, som mener, at skolen i forvejen har for få lærere. Det er for tidligt at konkludere, svarer skolelederen.

Allerede efter et år skærer den nye specialskole på Lolland seks stillinger væk. Årsagen er, at skolen efter sommerferien går fra 300 til 270 elever. Nogle elever forlader skolen på grund af alder, mens andre skal inkluderes i almene klasser, hvilket falder i tråd med den kommunale strategi om både at have en specialskole og styrke læringsfællesskaberne på de øvrige skoler, så de kan rumme flest mulige børn.

Nedgangen i elevtallet har fået specialskolen til at varsle fire pædagoger afskediget, mens to lærere forflyttes til almenområdet. Det sidste bekymrer Birger Petersen. Han er formand for Lolland-Falsters Lærerforening og vurderer, at der i forvejen er for få lærere på specialskolen, som ligger fordelt på fire matrikler rundt om i kommunen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi er bekymret over, om der efter sommerferien er for få lærere til at løse undervisningsopgaven. Selv om skolen har elevnedgang, er det ikke sikkert, at der vil være færre hold og klasser. Desuden ved vi, at mange andre end læreruddannede underviser, og det har vi påpeget på chefniveau helt fra start. Eleverne har et retskrav på undervisning efter folkeskoleloven, og vi vil følge op på, om de får det antal timer, de skal have, og hvem der forestår undervisningen", siger Birger Petersen.

For tidligt at svare på om skolen har lærere nok

Som det ser ud lige nu, får specialskolen 71 fuldtidsstillinger til næste år, hvoraf de 26 er lærerstillinger, som er fordelt på lidt flere hoveder, da ikke alle arbejder på fuld tid. 

Specialskolen på Lolland

Specialskolen på Lolland består af tre afdelinger fordelt på fire matrikler:

  • Afdeling Horslunde har en udeskole med nem adgang til udendørs faciliteter og et autismetilbud. Udeskolen er for elever fra 3. til 6. klasse, og tanken er, at de skal lære gennem praktisk tilrettelagt undervisning, som sættes sammen med relevant teori. Autismetilbuddet henvender sig til elever fra 0. til 9. klasse.
  • Afdeling Østofte/Nakskov tilbyder tilsammen undervisning til elever fra 1. til 9. klasse. Eleverne i indskoling og på mellemtrin går i skole i Østofte, mens udskolingen ligger i Nakskov. Begge steder er fokus på dansk, engelsk og matematik og på elevernes trivsel og relationer.
  • Afdeling Maribo Center er for elever med generelle indlæringsvanskeligheder og/eller multiple funktionsnedsættelser. Centeret tilbyder undervisning fra 0. til 9. klassetrin.
Kilde: specialskolenlolland.aula.dk

Om Birger Petersen har ret i, at specialskolen har for få lærere, er for tidligt at sige, vurderer skoleleder Jørgen Kelm Danielsen.

"Man kan altid ønsker sig flere penge, men det er en politisk beslutning, hvordan skolevæsenets resurser skal fordeles. Kommunens overordnede strategi om øget inklusion er fin. Om det så giver mig alene økonomi til at have lærere nok til vores elever i specialskolen, er der ikke gået lang tid nok til, at jeg kan give et klart svar på".

Medarbejderne skal vænne sig til den nye skole

Jørgen Kelm Danielsen peger på, at medarbejderne på en ny skole har brug for tid til at vænne sig til dagligdagen med nye kolleger og arbejdsgange og til at finde en fælles tråd i arbejdet. Et arbejde, som corona ikke har gjort lettere.

"Det kan godt være, at Birger har ret, men lige nu er det for enkelt at svare, at det udelukkende handler om lærerresurser. Nogle af vores lærere synes, de arbejder hårdt, og det giver jeg dem ret i. Det er hårdt at begynde på en ny skole. Nogle har fået nye kolleger og arbejder måske også på en ny matrikel, hvor de underviser elever, de ikke rigtigt kender. Erfaringen gør, at de fleste kommer igennem det, fordi de ved, hvad der venter, når der falder ro på", siger skolelederen.

Kan blive nødvendigt at grave et spadestik dybere

Lærerkredsen bakker op om oprettelsen af specialskolen, og Birger Petersen anerkender, at forberedelserne af det første skoleår led under coronakrisen.

"Vi har forståelse for, at der ikke har været ret meget tid til at forberede skolen, og at arbejdet blev forstyrret af corona. Vi giver gerne en hånd med for at få skolen til at fungere, og vi taler fint sammen med både kommunen og skolens ledelse. Hvis vores kritik ikke fører til forbedringer, må vi grave et spadestik dybere og få tal på bordet og se, om folkeskoleloven bliver overholdt. For vi skal ikke bare påstå - der skal være hold i vores bekymringer", siger lærerformanden.

Spørgsmålet er så, om der er lærere at tage af, hvis specialskolen skal ansætte flere.

"Der er lige blevet forflyttet to lærere, så de er der i hvert fald. Ellers er det en generel udfordring at rekruttere lærere til Lolland. Så man kan godt sige, at det lyder hult, når jeg vil have flere lærere på specialskolen, men jeg er nødt til at påpege, at når kommunen sætter en opgave i søen, så skal den hænge sammen", siger Birger Petersen.

Specialskolen kan stadig få tilført elever

Visitationen af elever er stadig i gang, så det er ikke endeligt, at specialskolen skal nedlægge seks stillinger.

"Det kan være, at jeg må tilbyde at trække opsigelser tilbage. Visitationen presser vores planlægning, og jeg skal være åben overfor, at der sker ændringer, og at jeg pludselig kan blive nødt til at ansætte flere medarbejdere. Det er ikke let ledelsesmæssigt, men det er en præmis, som giver overvejelser om, hvordan vi kan styre via budgettet, når der er løbende visitation", siger skoleleder Jørgen Kelm Danielsen og tilføjer, at han kan håndtere et udsving på fem-seks elever ved hjælp af vikarbudgettet, men at en nedgang på 30 elever påvirker den faste stab.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.461 andre er allerede tilmeldt