Fysik/kemi
0   17

Lærer havde 8 elever med i Unge Forskeres konkurrence i år

Christian Storm Tholberg bruger Unge Forskere til at motivere sine elever. I år fik han prisen som årets grundskolelærer, og hans elev Freja Weiss Nielsen tog titlen som årets unge forsker.

På Erritsø Fællesskole i Fredericia Kommune kender man bestemt til Unge Forskeres arbejde. Lærer Christian Storm Tholberg har hvert år haft elever med i konkurrencerne, og i år vandt han så også selv.

"Det er ikke på grund af konkurrencen, men jeg bruger Unge Forskere som et fundament. Egentlig oplever eleverne det ikke som en konkurrence, men det motiverer dem. De bestemmer selv deres emne, og jeg prøver så efter bedste evne at sætte mig ind i de mange forskellige emner, som de kaster sig over", fortæller Christian Storm Tholberg.

Han har linjefag i dansk og fysik/kemi, underviser primært i 8. klasse og er også talentvejleder på skolen.

"Jeg er selv naturfagligt interesseret, og så engagerer jeg mig i alle elevernes projekter. Vi møder mange forskellige spørgsmål undervejs. For emnerne kommer vidt omkring. Ingen af os kender svarene, men vi prøver at finde svar. Det er det, der er spændende".

Artiklen fortsætter under banneret

Kunst uden fodspor

Årets unge forsker blev Freja Weiss Nielsen fra 8.G. Hun vandt for projektet 'Kunst uden fodspor' om miljømæssige problemer i kunsten.

Vidste du fx, at skabelsen af Leonardo da Vincis Mona Lisa udledte 7,1 ton CO2? Freja har undersøgt, hvordan man fremstiller en bæredygtig og klimavenlig kunstmaling, der ikke går på kompromis med kvaliteten. Malingen skal have et lavt CO2-udslip og være plastfri.

"Freja vandt en forskerkonkurrence med et kunstprojekt. Det er jeg glad for, fordi det er så anderledes et projekt, og det er vigtigt. De unge vil gerne redde verden, men vi prøver at få dem til at finde deres egne projekter - noget som interesserer dem", fortæller Christian Storm Tholberg.

For to år siden vandt Frejas søster Emma prisen som årets unge forsker med et projekt, der påviste, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos mejerikøer. Hun vandt også en specialpris fra den europæiske fødevareindustri FoodDrinkEuropes i Bulgarien.

Og i år deltog yderligere to søskende til Emma og Freja - tvillingerne Signe og Jacob. De fik oven i købet hver en pris: Signe fik 2. præmie i kategorien Technology for sit projekt "fra støj til energi", mens Jacob fik en boblepris for "kryptering i forklædning".

I alt deltog 8 af Christian Storm Tholbergs elever med projekter, og de 7 af dem fik en pris.

Stort engagement

I motiveringen for prisen af årets grundskolelærer skriver Unge Forskere, at de med beundring har fulgt denne underviser de seneste år:

"Der er tale om en ydmyg underviser, der helst ikke tager æren for noget, men overlader det til eleverne. Men noget af æren må han altså tage på sine skuldre. Med utrættelighed arbejder han målrettet med at give sine elever det bedste mod- og medspil - selv når han selv er på fagligt dybt vand. Hans engagement er blændende", lyder ordene om Christian Storm Tholberg.

Selv synes han, at det er dejligt, at eleverne får feedback fra en fagjury. Og han er ekstra glad for det store elev-engagement i et så anderledes skoleår, som dette har været.

"Meget af tiden har de arbejdet hjemme. Vi har også prøvet, at jeg har stået i laboratoriet, og de har hjemmefra online fortalt mig, hvad jeg skulle gøre, når vi skulle lave forsøg".

Et kodeord er, at Christian Storm Tholberg er klar, når eleverne er klar. Hvis de har brug for at vende noget med ham, så stiller han op.

Miniforskere fra 5. klasse

Foruden 8. klasserne har Christian Storm Tholberg oprettet et miniforskerhold for 5. klasses elever. Her deltog 16 elever i efteråret to timer om ugen. 9 af eleverne har valgt at fortsætte nu, hvor skolen åbner mere.

Tidligere forsøgte skolen med 4. klasser, men deres it-evner var ikke gode nok endnu, så nu venter det et år.

"Vi har talt en del med eleverne på skolen om, at det er ok at ville noget fagligt, at det er i orden at være klog på nogle områder og arbejde ekstra med det, fordi man gerne vil det. Man må godt skille sig ud, og det betyder ikke, at nogle er bedre end andre, men man kan noget forskelligt. Vi skal have respekt for, hvad hinanden gør, og det er fint at være interesseret i noget forskelligt", siger Christian Storm Tholberg.

Med hans pris følger 20.000 kroner til skolen, og de skal måske gå til at fortsætte arbejdet med at fremelske nysgerrigheden. Måske til et arrangement med miniforskerne, men det er ikke afgjort endnu.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.605 andre er allerede tilmeldt