Blog
11   15

Er lærernes ytringsfrihed truet?

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Eksempler efterlyses

Fagbladet Folkeskolen har lavet en undersøgelser, som viser at mange lærere frygter repressalier eller fyring, hvis de offentligt udtaler sig kritisk om forhold på deres arbejdsplads.

Jeg har zappet mig igennem de aktuelle artikler, blogindlæg og kommentarer om emnet, og jeg kan ikke rigtig blive klog på, hvad det drejer sig om. Håber der er nogen, som kan hjælpe og vil skrive en kommentar nedenfor.

Jeg savner konkrete eksempler på, hvordan der blandt lærere øves censur fra ledelsen eller selvcensur pga. af angst for at ytre sig internt eller offentligt.

Og ja, jeg kender godt til Erik Schmidt sagen, som den bl.a. er behandlet her på Folkeskolen.dk. Noget med at han i 2014  havde ytret sig kritisk på et personalemøde om arbejdstidsreglerne og ledelsens vision på skolen. Han fik en advarsel for ”negativ attitude” – sagen endte i Landsretten, hvor dommen lød, at Erik Schmidts ytringer på et personalemøde ikke berettigede til en tjenstlig advarsel.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg savner dog at høre om andre konkrete eksempler – så skriv gerne en kommentar.

Jeg har selv i stort set hele mit voksne liv ytret mig offentligt – som professionel journalistisk tegner/bladtegner eller som debattør fx her på Folkeskolen.dk med denne, Jan Thranes Tegneblog og i diverse kommentarer.

I forbindelse med jobskifte/jobsamtaler lægger jeg ikke skjul på det, MEN jeg pointerer, at jeg debatterer i forhold til generelle forhold i og omkring folkeskolen som institution. Hvad der foregår af internt ”fnidder” er sjældent relevant for andre end dem, det omhandler  … internt.

Af sammen grund nævner jeg heller ikke i min blogger-/debattørprofil på hvilken skole jeg arbejder. Det betyder også, at jeg selv kan føle mig fri til ytre mig offentligt samt – og ikke mindst – mine lærerkolleger og skoleledelse skal ikke gå at frygte at blive hængt ud i en karikaturtegning eller i en spydig replik.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ