Anders og Charlotte Wøhlk Eriksen og deres datter Clara bor 300 meter fra Nordvangsskolen, men har fået plads i børnehaveklassen på Vestervangsskolen, der ligger tre kilometer væk ad stærkt trafikerede gader.

Forældre anklager kommune for ikke at have et frit skolevalg

Glostrups fordeling af elever til kommunens eneste folkeskole, der er fordelt på fem adresser, vækker vrede hos en gruppe forældre. Fordi de fem adresser udgør en samlet skole, kan eleverne komme fra hele kommunen. Det betyder, at flere er blevet tildelt den skole, der ligger længst væk, og det giver små børnehaveklassebørn en farlig rute til skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Clara og Asger skal starte i børnehaveklasse efter sommerferien. De bor tæt på den ene af kommunens fem skoleafdelinger. Men efter sommerferien skal de starte i 0. klasse på Vestervangskolen, som er den afdeling ud af fem, der ligger henholdsvis tredje- og fjerdelængst væk fra familiernes boliger.

I stedet for en skolevej på under én kilometer, får de to kilometer ad farlige gader til skole. For at komme i skole skal de 6-årige børn nemlig hver dag krydse og færdes langs den stærkt trafikeret Nordre Ringvej O3, som er kategoriseret som ikke-egnet skolevej. Dertil kommer, at der de næste år er letbanebyggeri ved Ringvejen med tung trafik, omlægning af trafikken og byggearbejde til følge.

"Ud over den ekstremt farlige skolevej, bliver børnene også de eneste i deres villakvarter, som ikke bor tæt på klassekammeraterne. Det er helt uholdbart", siger forælder og folkeskolelærer Camilla Dornfeldt.

Hun arbejder som lærer på en folkeskole i Brøndbyvester og er mor til 6-årige Asta, som indtil i fredags var i samme situation. Camilla Dornfeldt kontaktede derfor Folkeskolen om sagen. Torsdag forelagde vi familiens kritik for centerchef Jonas Wittendorff i Glostrup Kommunes Børne- og Skoleforvaltning.

Kommuner sender elever på tværs af skoledistrikter

Glade over ny beslutning, men stadig rystede

Senere samme dag fik Camilla Dornfeldt besked om, at hendes datter alligevel har fået tildelt den ønskede afdeling, Skovvangskolen.

"Det er vi selvfølgelig glade for. Vi er dog stadig rystet over hele forvaltningsprocessen, og kæmper jo denne kamp med andre familier, hvis børn stadig venter stadig på en plads, der kan sikre deres barn en tryg og sikker skolevej og et nærmiljø med klassekammeraterne", siger Camilla Dornfeldt.

 

Steven Bach Larsen og Camilla Dornfeldt er glade for, at kommunen efter måneders tovtrækkeri netop har givet datteren Asta plads på den ønskede skole tæt på familiens bolig.

 

Glostrup Kommune har en helt særlig skolekonstruktion. Som landets eneste kommune besluttede man i 2012 at slå alle kommunens fem skoler sammen til én folkeskole med fem adresser. Det har gjort skolen til landets næststørste med 2.200 elever, 320 ansatte, 17 mellemledere og et budget på tæt ved 220 millioner kroner.

Aalborg strammer op på forældres frie valg af specialtilbud 

En konsekvens af, at der kun er én distriktsskole i kommunen er, at flere forældre oplever, at de ikke selv kan vælge, hvilken af de fem afdelinger deres barn skal gå på.

"Det betyder, at der reelt ikke er frit skolevalg i vores kommune", siger Camilla Dornfeldt.

Forsker: Det frie skolevalg er unfair 

Hendes familie er bosat mellem tre af afdelingerne og valgte tilfældigt en af dem til sin datter.

"For os var det allervigtigste, at vores datter fik en skole tæt på vores bolig og på denne side af Ringvejen. Vi blev derfor meget forbløffet, da hun fik tildelt plads på Vestervangskolen, som ligger tre kilometer væk på den anden side af den farlige Ringvejen", siger Camilla Dornfeldt.

Gruppe af forældre har forsøgt at råbe kommunen op

De berørte familier har samlet sig i en Facebook-gruppe og sammen henvendt sig skriftligt til forvaltning, udvalg og borgmester samt fået et debatindlæg i lokalavisen Folkebladet.

Støttepartier klar til at ændre frit skolevalg 

I et debatindlæg den 16. marts skriver 23 forældre til kommende børnehaveklassebørn således:

"Der er frit skolevalg i Danmark. Som borger i Glostrup kan det dog være svært at få øje på den frihed, da Glostrup Kommune kun har én skole. Der er hverken friskole, privatskole eller sågar en anden folkeskole i kommunen at vælge imellem, så hvilken frihed er der egentligt tilbage?".

Forvaltning: Fordelingen er en politisk beslutning

Glostrup Skoles leder Rasmus Tolstrup ønsker ikke selv at kommentere sagen, men skriver, at "det er forvaltningen, som laver sagsbehandlingen baseret på de politisk vedtagne principper".

Han henviser til centerchef Jonas Wittendorf, som oplyser, at situationen er opstået, fordi forvaltningen har forsøgt at opfylde så mange forældres ønsker som muligt jævnfør de indskrivningskriterier, der er politisk bestemt i kommunen.

 

Marlene og Jacob Skagge Arvids søn Asger skal også starte i børnehaveklasse på Vestervangsskolen, der ligger længst væk fra deres bopæl i forhold til de andre skoleafdelinger. Også de frygter den farlige skolevej.

Førsteprioritet er søskende, andenprioritet er børn med særlige behov og først på tredjepladsen kommer afstanden til skolen.

"Hvis kortest afstand til skolen havde været første kriterie, så havde nogle af de utilfredse forældre fået deres ønske opfyldt, men så havde familier med søskende eller med børn med særlige behov ikke fået deres ønsker opfyldt", siger centerchef Jonas Wittendorff fra Børne- og Skoleforvaltningen.

Stor opgave på turbulent skole 

Han oplyser, at erfaringerne fra i år vil blive opsamlet og givet videre til det politiske niveau, så politikkerne kan forholde sig til, om der er behov for at lave om på indskrivningskriterierne.

"Det er en ren politisk beslutning", understreger Jonas Wittendorff.