Blog
0   17

Forståelse og fag

Abonner på nyt om Om dannelse med mere i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det diskuteres om teknologiforståelse skal være et fag i skolen. Men måske skal man hellere kigge på de eksisterende fag og se, hvordan teknologier der indgår som en del af faget, dets metoder og de emner, de arbejder med.

Lis Zacho underviser i teknologiforståelse, og hun giver i indlægget Teknologiforståelseslærer søger arbejde udtryk for sin frustration over, at man nu efter næsten tre års forsøg med faget endnu ikke har nogen plan for, hvad der skal ske fremover med det - og med det indhold, faget har.

I indlægget argumenterer hun for, at teknologien bliver mere og mere gennemtrængende i forhold til den enkelte og samfundets liv, ligesom hun påpeger, at den bliver mere og mere uforståelig for brugerne. Derfor er der brug for faget teknologiforståelse.

Logikken i Lis’ argumentation, som jeg forstår den, er, at forståelse kræver en særlig faglighed inden for det emne, man skal forstå. Men spørgsmålet er i høj grad, om det er sådan elever oparbejder forståelse.

Det almene og det specifikke

Artiklen fortsætter under banneret

Det er klart, at det er en fordel at arbejde med et specifikt emne, når man skal forstå det. Men skolen har ikke fag, der dækker alle de emneområder eller domæner, der findes i verden. Skolen har fokus på at arbejde med almene forståelser, der netop kan anvendes på og forme sig efter specifikke problemstillinger.

Selvom man kan gøre teknologi til et særligt domæne, så er det ikke som særskilt domæne, det har den største indflydelse på menneskers liv. Teknologier er som ilt, penge og magt noget, der indgår i alle livets - den enkeltes, fællesskabernes, samfundets og naturens - sammenhænge. Derfor kan teknologier også forstås i forskellige sammenhænge.

I alle fag og fagområder i skolen indgår teknologier som en del af fagets indhold, metode og emneområde. Og dette gælder også de digitale teknologier. Det betyder, at man i alle fag arbejder med teknologi og dermed også med forståelse af teknologier og deres betydning i forhold til fag, fagets metoder og fagets indhold.

Er fagene opdaterede?

Det vil sikkert være en rigtig god ide, hvis man både overordnet set og set i forhold til de enkelte fag får undersøgt og kortlagt, om hvorvidt disse er formuleret på en tidssvarende måde, hvilket blandt andet betyder, at undersøge om fagene og den måde, der undervises i dem på, reflektere fagsyn, metoder og emner, der tidsmæssigt er relevante for nutidens elever. Ikke at fag skal følge fluktuerende modestrømninger. Men fagene skal være i tæt dialog med den samfundsmæssige udvikling, så det almene og det specifikke i fagene går hånd i hånd.

Det er helt afgørende for et fag, at der undervises i det på en måde, der giver mening for eleverne. Fagene og undervisningen er elevernes vej ind i de dele af verden, som fagene åbner for. Det kan de kun være, hvis fagene og undervisningen giver mulighed for, at elever ser mening med dem, så de tilsvarende gør sig åbne for fagenes indhold - nu får at pege på Klafkis dobbelte åbning.

Jeg ved ikke, om der er brug for et særligt fag, der kan kaldes teknologiforståelse. Hvis det handler om at forstå og forholde sig til det nuværende samfund, ville der nok være mere behov for et fag i kapitalisme og dens funktionsmåde i senmoderniteten - eller hvor vi nu er kommet til i tidsperioder.

Forståelse er for livet

Men der er brug for, at de fag, vi vælger at undervise i, åbner for elevernes almene livs- og tilværelsesforståelse, og at de har mulighed for at reflekterer deres egne livserfaringer ind i fagene. Det er langt vigtigere end at få indført nye fag. Og hvis fagene i øvrigt er tidssvarende, så vil eleverne blive i stand til at forholde sig til deres liv - også i deres samspil med de teknologier, de selv anvender og som bliver anvendt på dem. Skolen skal forberede på et liv i det uforudsigelige, fordi det ikke er skolens opgave at uddanne til specifikke livssituationer, men at bidrage til elevens dannelse og den hele tilværelse.

Forståelse er andet og mere end at lære om et emne eller et kompetenceområde - det er at kunne virke som menneske i konkrete sammenhænge, der er relevante for den enkelte - og at gøre det i sammnehæng med andre, så den enkelte har reel indflydelse på eget liv. Derfor er (teknologi)forståelse ikke noget, der nødvendigvis kan og skal læres i et enkelt fag.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.045 andre er allerede tilmeldt