Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bog

Hvordan håndarbejde kan føre til bedre trivsel

Der findes mange bøger om håndarbejde og håndværk eller craft, som er den fælles betegnelse for det på engelsk. Denne bog, "Craftpsykologi", skiller sig ud ved at være let læselig, og så er den skrevet af en tidligere håndarbejdslærer. Det gør, at den er meget konkret, samtidig med at den beskriver de psykologiske effekter af at sidde med håndsysler. Jeg mener, at ved at sætte fokus på de evidensbaserede effekter af vores fag kan vi bedre åbne døre til blandt andet de politiske lag i skoleverdenen. Ved at sætte faglighederne ind i en større kontekst og få fokus på, at håndens arbejde er godt for sindet, får vi nogle andre aspekter frem.

Anmeldelse: Stress af med strik

Håndværk og design har ikke været prioriteret højt nok politisk efter min mening, men det vil måske kunne ændres med denne bog. Ud over at være lærer læser jeg også en kandidat i didaktik (materiel kultur) på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, så jeg har en særlig interesse for forskning og vil gerne brede den viden ud.

"Craftpsykologi - Sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk" af Anne Kirketerp. Forlaget Mailand

Streaming

Håndværkets svar på "Den store bagedyst"

Under coronanedlukningen faldt jeg over et tv-program på DR, som hedder "Made in Denmark". Det er en konkurrence ligesom "Den store bagedyst", bare mellem forskellige håndværkere, designere og kunstnere, som dyster i at fremstille det bedste produkt. Det tændte straks en gnist hos mine egne børn, som selv gik i sving med at finde forskellige materialer i vores hjem, som kunne bruges kreativt. Min søn fandt for eksempel noget papir frem og begyndte at lege med det.

Programmet giver mig inspiration til praksisnær læring for mine elever, som vil give dem en bredere forståelse af mange forskellige materialer. Man kan også vise selve programmet for klassen. Hvert program varer 30-45 minutter, og jeg vil mene, at man godt kan vise det fra 4. klasse og opefter, og at de vil synes, det er sjovt. Det er underholdende med en faglig dybde, hvilket er en indgang til at forstå fagligheden bag.

dr.dk - søg på: Made in Denmark

App

Saml dine egne og kollegers ideer til kreative projekter

Jeg er blevet meget glad for appen Pinterest, som er et værktøj til at finde inspiration. Man kan søge på alt muligt forskelligt, og derefter kan man gemme både videoer og billeder af for eksempel kreative projekter på sin egen "opslagstavle". Hvis man vil se, hvordan man kan fremstille pomponer med eleverne, kan man søge på det, og man vil finde et utal af vejledninger i billeder og videoer. Jeg vil anbefale, at man inddeler sin egen konto i sektioner og emner, for der findes milliarder af billeder, og det kan hurtigt blive uoverskueligt. Hvis man bruger appen rigtigt, kan man opbygge en hel idebank inden for håndværk og design.

Det er også muligt at finde læringsforløb på Pinterest, hvis mine kolleger for eksempel har tagget deres opslag med relevante hashtags som håndværkogdesign. Hvis man kender navne på specifikke kolleger, der også bruger Pinterest, kan man søge på deres navn og se deres opslagstavler. På den måde er det en uudtømmelig kilde til inspiration.

App: Pinterest