Lærer på Søndermarksskolen i Vejle Søren Nielsen mener, at Danmarks Lærerforening har gjort det ganske udmærket.

Lærer: Uden DLF havde vi været alvorligt på røven

Søren Nielsen er lærer på Søndermarksskolen i Vejle. Han er også aktiv i debatten på folkeskolen.dk. Han mener, at lærernes fagforening har gjort det ganske udmærket.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Søren Nielsen var skuffet efter arbejdstidskommissionens rapport og den ny arbejdstidsaftale A20. Men han tror ikke, at det var blevet bedre, hvis lærerne var gået i strejke. Selv om det ikke er blevet, som han kunne ønske sig, synes han, at der er sket fremskridt. "Og det er i sig selv imponerende, når man betænker den modstand, vi er op imod", skrev han i en kommentar til en artikel om DLF-medlem Per Ravn, som efter OK21 har valgt at melde sig ud - både af DLF og debatten.

Efter OK21: Lærer smækker med døren og forlader DLF

Hvad skal DLF gøre anderledes?

"Jeg synes faktisk, at foreningen har gjort det meget godt. Jeg er overbevist om, at vi ville være et rigtig skidt sted, hvis det ikke var for foreningen. Og jeg er i virkeligheden kun bekymret for, at det ikke kommer tydeligt nok frem, hvor vigtigt fagforeningens arbejde er. Jeg er bekymret for noget så grundlæggende vigtigt som den danske model. Andre fagforeninger bløder lige nu medlemmer, og det er vi heldigvis ikke ramt af i DLF, men det er så vigtigt, at vi ikke kommer til det".

Ny bog: Fagbevægelsen - og Lærerforeningen - skal drømme stort 

Hvordan ville du ændre strategi, hvis du sad i toppen af DLF?

"Dét, der mangler, er, at det bliver klart for medlemmerne, at der rent faktisk er blevet kæmpet en indædt kamp for lærerne. Vi har blandt andet holdt en meget solidarisk politik på den decentrale løndannelse. Og det er jo netop dét, der gør, at vores lønniveau er så godt, som det er. Jeg tror, at det er vigtigt, at medlemmerne er klar over, at der er masser af steder, som det her, hvor foreningen er lykkedes med nogle ganske fine ting".

"I forbindelse med A20, hvor foreningen jo virkelig fik lagt sig i klaskehøjde, kunne det godt være, at man kunne have anlagt en mere aggressiv attitude og sagt nej til aftalen. Men her er det jo vigtigt, at man er opmærksom på, at vi har kæmpet med det yderste af neglene siden 2013 for at få nogle tålelige arbejdsforhold. Så selvom der er nogle i foreningen, som tror, at vi bare kan gå til angreb som de gale gallere, så er det jo bare ikke realistisk. Det ville kun betyde, at der ville blive smidt penge over i kommunekassen, og at foreningen dermed gør sig selv upopulære på den måde".

Har du stillet op til valg i DLF-regi?

"Jeg har været fagpolitisk aktiv, siden jeg startede som lærer i 1985. Og så har jeg været tillidsmand i mange år og slutter først, når jeg går på efterløn inden længe".

"Det var nogle helt andre kampe, man stod med, da jeg startede. Og også her synes jeg, at der er meget at rose foreningen for. Jeg stod den gang med et 18-årigt lønforløb. Den dag i dag er det betydeligt bedre, og det kan vi takke foreningen for".

Hvad er dine kriterier for at være medlem?

"Jeg synes, at det er vigtigt, at man er medlem af sin fagforening. Set fra et fagforeningsperspektiv om at få mere i løn, mere ferie og alt det der, så er det jo gået alvorligt ned af bakke i de 37 år, jeg har været i skolen. Det er jo et faktum, og det kan vi godt fremstille som en fiasko, men hvad jeg synes, vi mangler i den historie er, hvad vi har været oppe imod. Så jeg mener, at man bør besinde sig på, hvad det egentlig er, vi er blevet udsat for. Hvor havde vi dog været, hvis foreningen ikke havde været der. I min optik havde vi været alvorligt på røven".

Lærers råd til DLF: Involver medlemmerne mere i fagforeningen

"At det lige skulle blive OK21, der var den sidste dråbe, som fik nogen til at melde sig ud, det har jeg ærlig talt lidt svært ved at forstå. Lønmæssigt ligger vi jo i virkeligheden ikke så ringe. Sammenlignet med sygeplejersker og politibetjente, der ligger vi jo noget bedre. Så nej, jeg tænker i højere grad, at det var skuffelsen over A20, der kan provokere folk til at melde sig ud. Men med de lokale aftaler, der er dannet rundt omkring, så er vi et andet sted, end vi var i 2013. Her i Vejle er det da selvfølgelig et problem, at vi står med 17 forskellige versioner på skolerne, men vi får jo ikke bare en central aftale, for det forhindrer arbejdsgiversiden. Hvad vi så til gengæld står med er, at der på nogle skoler er kommet gode vilkår, og så kan man håbe på, at det er de gode vilkår, der stille og roligt smitter af".

"Siden 2013 synes jeg, at tingene stille og roligt er blevet bedre, og det er selvfølgelig forbedringer fra et udgangspunkt, der var rimelig gyseligt. Men med den 30-årskrig, som vi er blev kastet ud i, så synes jeg, at det er for tidligt at ligge våbnene efter otte år. Der er masser af års kamp endnu, og vi kan ikke give op nu".

Tror du, DLF's strategi er udtryk for flertallets ønsker?

"Ja, det er jeg faktisk ret sikker på. Og jeg tænker, at der hos en lille del af lærerne hersker en vrangforestilling om, hvad vi faktisk magter som forening. Foreningen magter selvfølgelig ikke alene at få arbejdsgiversiden til at løfte det ansvar, som vi synes, at arbejdsgiveren har. Det er en umulig opgave. Og så kan det jo altså ikke nytte noget at bebrejde lærerforeningen".