Debat

Psykisk arbejdsmiljø - et trekantsdrama

Stor arbejdsmængde og tidspres? Uklare krav og modstridende krav i arbejdet? Høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker? Kan du genkende det? I en ny lovbekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, beskrives psykisk arbejdsmiljø retligt for første gang - herunder hvad der giver dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en ny lovbekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, beskrives psykisk arbejdsmiljø retligt for første gang - herunder hvad der giver dårligt psykisk arbejdsmiljø. Mange af de retligt definerede dimensioner er særligt relevante for velfærdsprofessionerne.  Hidtil har de formelle systemer til behandling af arbejdsmiljø været langt bedre til at opfange og anerkende ulykker og andre pludselige hændelser med synlige effekter som brækkede arme eller ben, end usynlige sår og langsomt slid på selvet, opstået over mange år i et psykisk arbejdsmiljø, der ikke har været bæredygtigt.  I denne episode skal vi både blive klogere på, hvad lovændringerne indebærer, hvad de vigtigste ændringer er, tale om hvad det betyder for praksis, og ikke mindst hvordan man som leder kan sikre det psykiske arbejdsmiljø i forlængelse af de nye regler. 

Vi taler bl.a. om omsorgstræthed, moralsk stress, workarounds og om trekantsdramaet mellem ledelse, medarbejdere og eleverne. 

Vi interviewer lektor cand. Jur. Mette Langelund Klit om lovbekendtgørelsen, og docent Nana Katrine Vaaben om folde betydningen for praksis ud – begge er fra Københavns professionshøjskole.  Nana har forsket flere år i bl.a. læreres arbejdsmiljø.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Du finder podcasten på alle de almindelige podcastafspillere eller her: https://share.transistor.fm/s/7856f3e9

Powered by Labrador CMS