Blog
0   4

Arbejder du med madkultur? – Altså Dansk Folkeparti-foie gras-style?

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Tvang er det nye sort! Og jeg skal stopfodre eleverne med frikadeller, koteletter i fad, drømmekage fra Brovst og Sønderjysk kagebord, som var de en flok franske foie gras-ænder!

Det bliver klasse!

Jeg elsker at arbejde med madkulturer – men alle salgs.

Hvis det tilsyneladende skal stå til den gode Hr. Skaarup og DF, skal mine elever blive så forspiste af dansk madkultur, at de skider rødhvide dannebrogsstriber i fjorten dage!

 

Artiklen fortsætter under banneret

Om jeg så skal fiksere lille Ibrahim i en armlås, mens jeg stopfodrer ham med svinekotelet i fad, eller om lille veganer-Berta skal spændes fast til en stol med husholdningsfilm, mens dansk madkultur i form frikadelle tvinges ned i gabet på tøsebarnet. Se det er fandme madkultur! Tvang er nemlig løsningen på alt!

 

Jeg håber på nuværende tidspunkt, at du har forstået ironien…

 

Tvang har alle dage været et godt læringsmiddel, ikke?

 

Du kan ikke fortolke, uden at have noget at tolke mod

Har alle madkundskabslærere med respekt for faget ikke allerede dele af vores danske madkultur som en del af curriculum?

Enhver madkundskabslærer som vil skabe en faglig rød tråd i faget, har jo allerede arbejdet minimum en gang med dansk madkultur i 5. eller 6. klasse, inden kravene til undervisningens kompleksitet stiger på valgholdet.  

Jeg håber ikke, at du bliver stødt af en sådan udmelding. Lad mig uddybe…

 

Her ser du et udklip fra fælles mål og det madkundskabslæreren skal arbejde med i løbet af 5.+6. klasse indenfor Måltid og madkultur. 

 

Som du kan se, skal eleverne have viden om mad- og måltidskulturer, ligesom de skal kunne analysere disse. 

Vi skal med andre ord, lægge en grundsten af madkulturel viden i disse år. En grundsten, som der senere kan tolkes videre på.   

Nedenstående ser du et udklip fra fælles mål for valgfaget madkundskab. 

Læg mærke til ordet fortolke og at madkultur altid står i flertal. 

 

Som du måske kan se, skal eleverne kunne fortolke. Ordet fortolke beskrives således: (fremlæggelse af en) opfattelse, analyse eller forståelse af fx en tekst, en situation eller en oplevelse.

Dengang du blev tæsket gennem læreruddannelsen, har du sikkert fået tudet ørerne fulde af begreber som stilladsering og Gadamer´ske forforståelser.   

 

Påstand

Du kan ikke fortolke og analysere ting, uden at have noget at holde dem op imod. Det ligger således implicit i allerede eksisterende mål, at du er nødt til at undervise dine elever i dansk madkultur, da de skal have noget at holde andre madkulturer op imod senere. Men hvor mange undervisningsgange du anvender herpå, burde være op til dig. 

Og så er der jo også al den madkultur, som eleverne får med hjemmefra – nogen mere end andre. 

 

Metodefriheden under angreb

Jeg får nærmest tics, når politikertyper begynder at vil gennemføre ting med tvang i den danske folkeskole. Totalt flashback til 2013…

 

Tvang løser ikke noget

Lad os omfavne vores fantalastiske danske madkultur og lad os madkundskabslærere åbne op for så mange som mulige af verdens madkulturer gennem viden, analyser og fortolkninger.

Lad os træne eleverne i at tage allerede eksisterende danske og udenlandske retter og lad dem udvikle deres kreativitet gennem fortolkninger af netop disse!  

 

Peter kan nu også inspirere

Jeg er således startet på et undervisningsforløb, hvor jeg vil udvide mit allerede eksisterende forløb om netop dansk madkultur i 6. klasse med sønderjysk kagebord og historien bag. Men jeg går også i gang med et forløb om det fantalastiske mellemøstlige køkken og deres eminente madkultur.

Og det er ikke kun for at drille den tvingende DF´er.  

 

Hurra for dansk madkultur – og alle de andre!

 

Hvordan arbejder du med dansk madkultur i din undervisning?

Og andre madkulturer, og har du måske en livret herfra?

 

Lad mig høre.

 

Madkulturelle hilsner

Christian

 

Læs mere her: https://ditoverblik.dk/df-skoleelever-skal-laere-at-lave-klassiske-danske-retter/

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
814 andre er allerede tilmeldt