Også Religionslærerforeningen går ind for at fjerne konfirmationsforberedelsen fra skoletiden - men DF afviser pure.

Religionslærerformand: ”Det burde have været udraderet for længe siden”

Konfirmationsforberedelse i skoletiden er en "reminiscens, der burde have været udraderet for længe siden", mener religionslærernes formand, John Rydahl. Men det er mildest talt ikke et synspunkt, der imponerer Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formanden for Religionslærerforeningen, John Rydahl, bakker fuldstændig op om de religionslærere, der blandt andet i en undersøgelse foretaget af folkeskolen.dk gør sig til talsmænd for at udelukke konfirmationsforberedelsen fra skoletiden, så den ikke går ud over undervisningen i kristendomskundskab.

"Selvfølgelig er det en reminiscens, der burde have været udraderet for længe siden", lyder det fra John Rydahl.

Han peger på, at skolens religionsundervisning oprindeligt var en dåbsoplærende funktion, som skolen udførte på kirkens vegne frem mod, at eleverne gik til konfirmationsforberedelse.

"Men det er klart, at når folkeskolen fra 1975 ikke længere har den funktion, så er det jo mystisk, at man bevarer den paragraf om, at skolens religionsundervisning har en pause det år, hvor kirken udbyder konfirmationsforberedelse. Det har jo intet med skolens undervisning at gøre. At man stadig lader det erstatte skolens løbende undervisning hænger ikke sammen mere", lyder det fra religionslærernes formand.

"Pause giver ingen mening"

"Det burde jo være sådan, at undervisning i kristendomskundskab foregår på alle klassetrin. Også selv om kirken har et tilbud om konfirmationsforberedelse. Det giver simpelthen ingen mening, at der kommer den pause i skolens undervisning", tilføjer han.

Han mener, at man fortsat sagtens ville kunne finde plads til konfirmationsforberedelsen inden for den normale skoletid.

"Det er der plads til. Men der er bare ingen som helst grund til, at det skal gå ud over skolens undervisning i kristendomskundskab i 7. klasse", siger John Rydahl.

Konfirmationsforberedelse: "Hvordan kan forkyndelse blive sat i stedet for et folkeskolefag?" 

Hertil kommer, at afbrækket i undervisningen gør det mere udfordrende for lærerne at føre elever op til afgangsprøve i faget - især i de kommuner, hvor konfirmationsforberedelsen ligger i 8. klasse.

"De går jo til prøve i de to sidste år, de er blevet undervist - og der er jo ingen af dem, der kan huske, hvad der foregik i 7. klasse, når de skal til prøve i 9. klasse. Der har lærerne et meget begrænset undervisningsgrundlag at føre til prøve på. I princippet er det jo to år, men reelt er det jo kun det sidste år, for de kan jo ikke bruge kirkens konfirmationsforberedelse til noget. Dels fordi den ikke har noget med skolens undervisning at gøre, dels fordi ikke alle børn går til det", siger John Rydahl.

DF: Skoleforlig ændres ikke

På Christiansborg går de Radikale ind for, at de kommende konfirmander fremover skal bruge deres fritid til at gå til konfirmationsforberedelse i. Men beder man Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen, om at kommentere synspunkterne fra lærere og Religionslærerforeningen er der mildest talt ikke samme politiske opbakning.

"Jeg vil ønske mig til julegave næste år, at John Rydahl for en gangs skyld måske lytter og lærer i stedet for bare at hænge fast i fortiden. For det er det samme igen og igen. Han deltager i en masse debatter - men han lytter ikke", siger Alex Ahrendtsen.

Han understreger samtidig, at der ikke bliver ændret ved folkeskoleforliget.

"Konfirmationsforberedelsen er ikke en reminiscens. Det kan godt være, at det er det i en socialists univers - men konfirmationsforberedelse og kristendommen er jo vigtigere end nogensinde i denne tid, hvor globalismen, muhammedanismen, socialismen og ikke mindst identitetspolitikken forsøger at undergrave alt om, hvad det vil sige at høre til en land", siger Alex Ahrendtsen.

Ateister: Læg konfirmationsforberedelsen om lørdagen

Powered by Labrador CMS