Magnus Hermund vil uddanne sig til tømrer.

Flere vælger erhvervsuddannelse i Næstved

28,4 procent af folkeskoleeleverne i Næstved har valgt at begynde på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. I 2020 var tallet på 24,1 procent, fortæller Næstved Kommune og DM i Skills. Det er resultat af målrettet indsats.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Næstved Kommune er godt på vej mod målet om, at mindst 30 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

"I Næstved Kommune har vi i en årrække haft ekstra fokus på elevernes uddannelsesvalg, og vi arbejder målrettet mod at nå den ambitiøse nationale målsætning, så det er godt at se, at vores tiltag ser ud til at virke", siger Lars Hoppe Søe, formand for Børne- og Skoleudvalget.

Stigningen er især tydelig hos kommunens 10.-klasseelever, der siden 2017 er blevet undervist og har haft deres daglige gang på ZBC - Zealand Business College. Eleverne fra de erhvervsrettede 10. klasser er, når corona tillader det, i brobygning på forskellige ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelsesretninger én dag om ugen for at blive mere afklarede i forhold til deres uddannelsesvalg.

Her ses en stigende interesse blandt eleverne for at læse på retninger inden for handel, kontor og forretningsservice, der bliver tilbudt på ZBC.

Blandt 9.-klasserne er der en stigende ansøgning til retningen med teknologi, byggeri og transport.

"Det ikke er et mål i sig selv, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, men vi arbejder på at brede kendskabet til alle ungdomsuddannelser ud, så flere unge vælger rigtigt første gang. Vi går meget op i at vejlede, så eleven kommer på den ungdomsuddannelse, der passer til elevens interesser, hvad enten det er en praktisk eller en mere boglig vej", siger Thomas Petersen, der er uddannelsesvejleder i Næstved Kommune.

Pædagogisk assistent og tømrer

17-årige Oline Blomgaard Madsen og 16-årige Magnus Hermund fra EUD10 i Næstved har begge søgt ind på en erhvervsuddannelse efter sommerferien.

16-årige Magnus Hermund vil gerne uddanne sig til tømrer hos EUC Sjælland i Næstved.

"Idéen stammer helt tilbage fra, at jeg var 8-10 år gammel, og min far og jeg byggede mit eget legehus. Min far er smed og har også inspireret mig meget til at blive håndværker. Gennem skolen har jeg også fået mulighed for at komme i erhvervspraktik som tømrer, og jeg deltog i Skills, da det var i Næstved, så jeg er ret sikker på, at det den rigtige uddannelse for mig", fortæller Magnus Hermund.

Oline Blomgaard Madsen vil gerne læse pædagogisk assistent-uddannelsen hos ZBC i Næstved, og valget faldt på en erhvervsuddannelse, fordi den er mere praktisk anlagt end en gymnasialuddannelse.

"Jeg er god til det boglige, men jeg er også ret træt af det boglige og har ikke lyst til bare at sidde stille i et klasselokale i to år mere. Jeg vil gerne ud i praktik og prøve tingene af, og derfor har jeg valgt en erhvervsuddannelse med indlagt praktik i stedet for en HF. Mit mål er at blive uddannet som pædagog, fordi jeg godt kan lide at hjælpe andre mennesker", fortæller Oline Blomgaard Madsen, der må vente med svar på, om hun er kommet på uddannelsen til efter hendes eksamener i 10. klasse er klaret.

Udover samarbejdet med ZBC hjemtog Næstved Kommune i 2019 uddannelsesvejledningen. Det har gjort det muligt at skabe et tættere samarbejde mellem uddannelsesvejledningen og folkeskolerne omkring de unges uddannelsesparathed og -bevidsthed.

Powered by Labrador CMS