Lærerstuderende kan vende tilbage til noget fysisk undervisning om to uger

Der er egentlig givet grønt lys til at lade de lærerstuderende vende tilbage dagen efter påske, men uddannelserne har valgt at udskyde den delvise genåbning med en uge for at være helt klar.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra uge 15 kan alle lærerstuderende vende tilbage til fysisk undervisning i en eller anden form.

De videregående uddannelser har ellers fået lov til en delvis genåbning dagen efter påske, men de lærerstuderende kan formentlig først vende tilbage en uge senere, fortæller formand for ledernetværket for alle landets læreruddannelser Elsebeth Jensen.

"Det vil formentlig være forskelligt fra læreruddannelse til læreruddannelse, men jeg ved, at mange har valgt at udskyde genåbningen, fordi meget har været uafklaret", fortæller hun og tilføjer, at man siden februar har haft åbent for fysisk undervisning i øvefag.

Elsebeth Jensen er til daglig uddannelsesdekan på Vias læreruddannelse, og fordi alle læreruddannelser sidder med deres egen planlægning, kan hun kun forholde sig til Via's uddannelser.

Ekstra undervisning på vej til sidsteårsstuderende på læreruddannelsen 

Sikkert er det dog, at alle lærerstuderende, der færdiggør læreruddannelsen til sommer, kan vende tilbage til at modtage omkring halvdelen af deres undervisning fysisk på deres studie. Det er optil de enkelte campusser at afpasse mellem deres forskellige uddannelser, hvornår og hvor mange studerende, der kan være fysisk til stede ad gangen.

"Hos os vil det typisk være sådan, at man er fysisk på studiet hver anden uge. De studerende på Campus Aarhus er faktisk vant til den måde at gøre det. Vi kørte nemlig med samme model i efteråret. For der er så mange studerende på Campus Aarhus, at det var svært at holde afstand, og derfor indførte vi, at det var forskelligt uge for uge, hvilken årgang der var på studiet".

Overvejer løsninger til kompenserende undervisning

De øvrige lærerstuderende må ifølge Folketinget vende tilbage til 20 procent fysisk fremmøde. Om det så kommer til at betyde én dag om ugen, er endnu ikke helt afklaret, fortæller Elsebeth Jensen.

"Det har vi ikke taget stilling til, men vi vil gøre, hvad vi kan for at få dem så meget fysisk ind som muligt, fordi det både er vigtigt fagligt og socialt at komme i gang igen".

H&d-studerende kæmper med at lære faget uden værksteder 

I starten af måneden blev Folketingets partier enige om at tildele landets videregående uddannelser 100 millioner til "kompenserende tiltag for afgangsstuderende". På Via er man i gang med at finde ud af, hvordan man kan udnytte den økonomiske håndsrækning.

"Vi vil rigtigt gerne give dem ekstra undervisning, men det er ikke nemt, når der er et krav om, at de kun må være her halvdelen af tiden. Så vi er i gang med at finde af, hvad vi har af muligheder, og hvor vi synes, at de største behov er. Det kan også være, at vi kan give dem ekstra vejledningstimer, og det kan godt være online", siger hun.

Det er et krav for genåbningen, at alle studerende og ansatte kan møde op med en negativ test, der er mindre end 72 timer gammel.