Blog
0   16

’Alle elsker uge 6’

Abonner på nyt om UU Snapshots i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Siger en af mine UU-vejleder kolleger med slet skjult misundelse. Vi var i gang med en snak om ’uddannelse og job’, som er et af de 3 ’timeløsefag fag’ i folkeskolen, også kaldet et obligatorisk emne, som kører på tværs af fag og igennem et helt folkeskole-liv. De 2 andre er færdselslære og Sundheds-, seksualundervisning og familiekundskab.

’Uddannelse og job’ har ikke et uge-nr. eller er synlig på samme måde som en blinkende politibil, men i mine UU-øjne selvfølgelig lige så vigtigt, som det er at lære at gå over for grønt eller få et sundt familie- og sexliv. Eleverne skal lære at træffe gode uddannelsesvalg og valg livet igennem baseret på egne kompetencer og viden om erhvervslivet.

UU-vejledningen hviler på fundamentet af ’uddannelse og job’ og bygger i udskolingen videre på faget gennem kollektive vejledningsforløb og vejledningsaktiviteter – og på papiret arbejder eleverne i udskolingen med den proces, som bunder ud i det gode uddannelsesvalg. Virkeligheden er bare ikke sådan som beskrevet på UVMs hjemmeside.

Da mine elever i år skulle arbejde med deres studievalgsportfolio krydsede alle eleverne af i boksen har ikke deltaget i uddannelse og job – og det skyldes ikke kun Corona! Eleverne er ikke alene om at være uvidende om faget – det er mange af deres lærere også – og det med rette. Andre fag er bundet op på en faglighed, et linjefag eller en afsluttende prøve, men ikke ’uddannelse og job’. Her er det alle, der har den (eller ingen!).

Færdselsfaget koordineres med politiet og seksualundervisningen er bundet sammen med samtaler hos sundhedsplejersken og med en årlig markering af uge 6, men da UU-vejledningen først påbegyndes i udskolingen og fokus er på de ikke-uddannelsesparate, så overlades parate elever til selv at lære at træffe valg ud fra den faglige undervisning i folkeskolen og ganske få kollektive snakke med uu-vejlederen.

Artiklen fortsætter under banneret

I august 2020 kom der endnu en ny lov. Den handler om, at vi skal blive bedre til at få integreret vejningsaktiviteterne i skolens øvrige undervisning og i ’uddannelse og job’. Det bliver godt – især når – vejledningen til loven lander i vores postkasser. Lad os nu få ’Uddannelse og job’ ordentlig ind i skemaet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
507 andre er allerede tilmeldt